Cercetatorii in biorobotica medicala din Italia au realizat un prototip de brat chirurgical asemanator tentaculelor unei caracatite, capabil de tot felul de miscari. Este prototipul prezentat joi, 14 mai a.c., de cercetatorii italieni in revista britanica Bioinspiration&Biomimetics. Bratele robotizate, special concepute pentru chirurgia mini-invaziva, sunt capabile, de asemenea, sa manipuleze organele moi. O parte din brate pot sa mentina un organ, in timp ce o alta parte, opereaza. Acest “brat-tentacul” este compus din doua module identice, conectate intre ele. Modulele sunt divizate in trei camere cilindrice care se pot orienta separat, explica Tommaso Ranzani, principalul autor al studiului. Obiectivul acestei cercetari il reprezinta accesul chirurgiei la partile greu abordabile din abdomen sau din alte parti ale corpului. Este un instrument flexibil, ceea ce reprezinta un avantaj comparativ cu instrumentele chirurgicale traditionale, spun cercetatorii de la Scoala Superioara Sainte Ann din Pisa, autorii acestei inventii. Acest nou dispozitiv ar putea reduce numarul instrumentelor necesare si a numarului de incizii. Testele arata ca bratele robotului-caracatita se pot plia pana la un unghi de 255 de grade si sa se retraga pana la 62% din lungimea initiala. Rigiditatea lor poate creste de la 60 la 200%.
Alti cercetatori in robotica chirurgicala s-au inspirat din regnul animal si au creat masini imitand, de exemplu, un sarpe sau trompa unui elefant.
In tara noastra, la Institutul Clinic Fundeni si Spitalul de Urgenta Floreasca este folosit sistemul chirurgical robotic “Da Vinci”, care permite medicului chirurg sa stea confortabil la consola aparatului, sa aiba acces la o imagine tridimensionala, marita a campului operator.