Medicii au fost dintotdeauna interesaţi să înţeleagă procesul prin care o celulă sănătoasă se transformă într-o celulă canceroasă. Se cunosc numeroase mecanisme responsabile de această transformare şi se ştie că infectarea prin unele virusuri, bacterii şi paraziţi reprezintă un factor de risc major pentru anumite tipuri de cancer.
Parazitul numit Theileria este unul special, scrie Le Figaro. Este singurul cunoscut că transformă o celulă sănătoasă în una tumorală. Interesant este că acest proces este reversibil. A înţelege modul de acţiune al parazitului ar putea repreznta un pas uriaş în cercetarea cancerului şi în lupta mai eficientă contra acestui parazit.
Theileria este un protozoar, cu nucleu individualizat, comparativ cu o bacterie. Este un agent patogen important al bovinelor, ovinelor, caprinelor şi cabaline transmis de căpuşe. El provoacă boli de tipul limfoamelor, cancere ale celulelor sistemului imunitar.
"Credem că una sau mai multe proteine secretate de acest parazit ar provoca transformarea celulei gazde", explică Jonathan Weitzman, de la Universitatea Paris-Diderot în Science et Sante, citat de Le Figaro.
Specialiştii au reuşit să descopere o oncoproteină (TaPIN-1), fabricată de organism la comanda unui factor oncogen şi implicată în apariţia tumorilor. Molecula de la animale are o moleculă echivalentă la om (hPIN-1). "Ea este foarte prezentă în numeroase cancere – de sân, prostată, creier - şi joacă un rol important în dezvoltarea şi răspândirea celulelor tumorale umane", precizează Jonathan Weitzman.
Echipa sa de specialişti a stabilit că unele proteine sau molecule sunt eficiente pentru dezactivarea celor două oncoproteine, umană şi parazitară.