2 ceşti de ceai verde sunt echivalente cu 7 pahare de suc proaspăt de portocale în privinţa aportului de antioxidanţi, care determină celulele canceroase să se autodistrugă

11 Iun 2015
2 ceşti de ceai verde sunt echivalente cu 7 pahare de suc proaspăt de portocale în privinţa aportului de antioxidanţi, care determină celulele canceroase să se autodistrugă
 Alb, roşu, negru, verde, toate sortimentele de ceai provin din acelaşi arbore, Camelia Sinensis, originar în principal în China şi Thailanda. Frunzele sunt recoltate şi uscate. Din cauza oxidării şi fermentării influenţează culoarea şi gustul mai mult sau mai puţin puternic al ceaiului. Sunt aproximativ 3.000 de varietăţi, dar dintre acestea, ceaiul verde este cel mai apreciat, în special, pentru beneficiile lui asupra sănătăţii. Ceaiul verde conservă toate proprietăţile, deoarece trece printr-un număr mic de transformări, comparativ cu alte sortimente de ceai. Ceaiul verde conţine trei principale familii de antioxidanţi: catechine, teaflavine, tearubigine. Adică într-o ceaşcă de ceai verde sunt până la 400 mg de polifenoli totali, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor (ANSES). Datorită acestor compuşi, două ceşti reprezintă echivalentul a şapte pahare de suc de portocale; rolul de antioxidant al extraşilor de ceai verde este, de altfel, de patru ori mai puternic comparativ cu cel al vitaminei C. Substanţa antioxidantă cea mai importantă a ceaiului verde este EGCG (epigalocatechina-3-galate), un polifenol puternic din familia catechine, care ajută la autodistrugerea celulelor canceroase. Multe studii conferă ceaiului verde virtuţi speciale în prevenirea cancerului: reduce riscul de apariţie a cancerului cavităţii bucale. În schimb, poate să influenţeze anumite tratamente de chimioterapie.

Pe de altă parte, ceaiul verde reduce riscul bolilor cardiovasculare, în principal datorită acţiunii flavonelor şi catechinelor, stopează dezvoltarea cariilor dentare, favorizează eliminarea kilogramelor în plus, prin acţiunea asupra masei adipoase, contribuie la îmbunătăţirea densităţii osoase. Sunt, de asemenea, studii care demonstrează rolul ceaiului verde în prevenţia bolii Alzeimer.

Pentru un ceai verde de bună calitate se recomandă să-l cumpărăm pe cel vrac, nu la pliculeţe. Pentru a conserva prospeţimea şi calităţile nutriţionale şi organoleptice ale frunzelor, este bine să cumpărăm cantităţi mici şi să le conservăm la adăpost de lumină. În momentul când preparăm, trebuie să ştin că sunt suficiente între 3 şi 5 minute de infuzare pentru a se elibera peste două treimini dintre antioxidanţi. Atenţie! Nu trebuie să lăsăm apa să fiarbă, temperatura ideală pentru infuzie fiind 70 de grade Celsius, temperatura care pemite conservarea gustului şi a proprietăţilor nutriţionale ale ceaiului verde.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră