Cea mai bună poziție pentru a avea un somn odihnitor

05 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Cea mai bună poziție pentru a avea un somn odihnitor


A dormi pe spate
În această poziție, cu capul pe o pernă comodă, ușor ridicată și cu coloana vertebrală destinsă, sunt prevenite durerile în zona gâtului și spatelui. În această poziție este redus riscul de reflux gastric și de riduri ale feței. Dar în această poziție este favorizat sforăitul. Din punct de vedere psihologic, această poziție pare să fie adoptată de persoane calme, rezervate.

A dormi pe o parte
Avantajele acestei poziții constau în reducere riscului de a sforăi și de reflux gastric. A dormi pe partea stângă favorizează circulația sângelui. Este cea mai bună poziție pentru femeile însărcinate. Inconvenientele vin din faptul că a menține această poziție multe ore va lăsa urme pe față și va crea neplăceri pe partea respectivă la nivelul toracelui. De asemenea, poate provoca dureri în zona umărului și șodului. Când dormim pe o parte, se recomandă ca perna să fie mai subțire atât cât să completeze spațiul dintre umer și gât și a menține într-o poziție normală coloana vertebrală. Cei care dorm în această poziție sunt persoane sociabile.

A dormi în poziția fătului
Poziția este avantajoasă pentru femeile însărcinate și persoanele care sforăie. În privința inconvenientelor: favorizează artrita din cauza menținerii coloanei vertebrale și a genunchilor multe ore la rând, într-o poziție neadecvată. Și în această poziție se recomandă o pernă subțire. Pshilogic, persoanele, care au un somn odihnitor în această poziție, sunt timide și sensibile, dar fac totul pentru a dovedi contrariul în societate.

A dormi pe burtă
Este o poziție care nu e asociată cu nici un avantaj. În schimb, are multe inconveniente motiv pentru care este mai bine să o evităm: tensionarea mușchilor și articulațiilor provocate de lipsa susținerii din partea coloanei vertebrale, poate provoca dureri, tensiuni și amorțeli la nivelul gâtului și bărbiei. Poate genera bruxism (scrâșniri din dinți). Este recomandată o pernă foarte subțire sau mai bine, fără. Psihologic, persoanele care adoptă această poziție sunt aparent sociabile, în realitate ele se particularizează prin sensibilitate și nervozitate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră