CDC identifică o posibilă „problemă de siguranță” pentru anumite persoane care primesc vaccinuri COVID

14 Ian 2023
CDC identifică o posibilă „problemă de siguranță” pentru anumite persoane care primesc vaccinuri COVID

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) spun că a fost identificată o „problemă de siguranță” a vaccinului COVID-19 și investighează dacă vaccinul bivalent Pfizer-BioNTech creează un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic la persoanele de 65 de ani și peste, scrie FoxNews.

În declarația de vineri, CDC a spus că semnalul preliminar nu a fost observat cu vaccinul Bivalent Moderna COVID-19.

„După utilizarea vaccinurilor actualizate (bivalente) COVID-19, CDC Vaccine Safety Datalink (VSD), un sistem de supraveghere aproape în timp real, a îndeplinit criteriile statistice pentru a determina investigații suplimentare pentru a stabili dacă a existat o problemă de siguranță pentru apariția de AVC la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19, Bivalent”, a spus CDC. 

„Investigația are ca scop de a raspunde la întrebarea dacă persoanele de 65 de ani și peste care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19, Bivalent au avut mai multe probabilități de a avea un accident vascular cerebral ischemic în cele 21 de zile după vaccinare, comparativ cu zilele 22-44 după vaccinare.”

În declarație, CDC a subliniat că un studiu amplu al vaccinurilor bivalente actualizate de la Pfizer-BioNTech „folosind baza de date Centers for Medicare and Medicaid Services nu a evidențiat niciun risc crescut de accident vascular cerebral ischemic”.

Agenția a mai spus că Sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului (VAERS) gestionat de CDC și FDA nu a înregistrat o creștere a raportării accidentelor vasculare cerebrale ischemice în urma vaccinului (bivalent) actualizat.

„Pfizer și BioNTech au fost informate despre rapoarte limitate de accident vascular cerebral ischemic care au fost observate în baza de date CDC Vaccine Safety DataLink (VSD) la persoanele de 65 de ani și peste, după vaccinarea cu Vaccinul bivalent COVID-19 adaptat Omicron BA.4/BA.5 de la Pfizer și BioNTech.” a spus un purtător de cuvânt al Pfizer într-o declarație pentru Fox News.

„Nici Pfizer și BioNTech, nici CDC sau Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) nu au observat rezultate similare în numeroase alte sisteme de monitorizare din SUA și la nivel global și nu există dovezi care să concluzioneze că accidentul vascular cerebral ischemic este asociat cu utilizarea vaccinurilor COVID-19”, a continuat purtătorul de cuvânt. 

„În comparație cu ratele de incidență publicate a accidentului vascular cerebral ischemic la această populație mai în vârstă, companiile până în prezent au observat un număr mai mic de accidente vasculare cerebrale ischemice raportate în urma vaccinării cu vaccinul bivalent adaptat Omicron BA.4/BA.5. CDC continuă să recomande vaccinare cu vaccinul bivalent COVID-19 adaptat Pfizer-BioNTech Omicron BA.4/BA.5 pentru toate vârstele și indicațiile autorizate.”

CDC nu recomandă o schimbare în practica vaccinului.

Dr. Marc Siegel, colaborator medical de la Fox News, a spus că aceasta nu este „dovada” unei legături între vaccin și accident vascular cerebral.

"Aceasta nu este o dovadă. Aceasta înseamnă că ei văd că poate exista o legătură aici și vor să o investigheze și încearcă să fie transparenți", a spus el. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră