Calculator, laptop, telefon... Permanent suntem conectaţi la reţele de socializare, cu telefonul la ureche pentru a primi sau a trimite mesaje. Aceste sunt activităţi derulate adesea simultan, ore şi zile la rând, de mulţi, din ce în ce mai mulţi oameni de diferite vârste. În faţa acestui fenomen, oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă. Creierul omului, saturat de informaţii, îşi reduce capacitatea de concentrare, avertizează Francetv.info. Jean-Philippe Lahaux, directorul de cercetare al INSERM Paris, este unul dintre specialiştii în domeniul atenţiei la nivel cerebral. El spune că avem nişte mecanisme în creier cu ajutorul cărora acest organ, asaltat de informaţii, îşi permite să ia câte o pauză. Când creierul se află în situaţia avalanşei de informaţii, atunci el, în mod natural, va încerca să-şi abată atenţia. Aceste momente vor coincide cu o diminuarea a capacităţii de concentrare a creierului, precizează prof. Lachaux. Aşa se explică de ce ne trezim că facem unele acţiuni fără a fi neaparat necesar, tocmai pentru că, astfel, creierul încearcă să-şi ia o pauză.
Prin metode specifice, s-a stabilit că, atunci când nu suntem concentraţi, asta se vede în privirea noastră, stare sugestiv definită prin sintagma „a privi în gol”.
Pentru reeducarea atenţiei copiilor, prof. Lachaux a pus la punct o tehnică specială. Astfel, în şcolile din Lyon, copiii învaţă cum să-şi păstreze echilibrul atenţional, adică cum să rămână concentraţi şi atenţi. Obiectivul tehnicii prof. Lachaux este de a conştientiza aceste forţe care sunt la originea modului în care creierul are o pană de concentrare şi, odată conştientizate aceste forţe, să putem să le controlăm la maximum, fiind concentraţi o perioadă cât mai lungă. Prof. Lachaux a conceput şi o serie de teste pentru a măsura nivelul de atenţie al copiilor.