1. O bere rece, o îngheţată ... Sunt eficiente pe moment, întrucât revigorează corpul. Şi răcorirea temporară taie senzaţia de sete. Dar persoanele care fac exces de îngheţată pentru a se răcori sunt în pericol ca, la finalul zilei, să nu aibă un aport normal de lichide. O bere rece, evident este plăcută în zilele caniculare. Dar şi în acest caz nu trebuie să abuzăm, deoarece alcoolul, în zilele toride, diminuează capacitatea de luptă contra căldurii şi favorizează deshidratarea. Alcoolul interferează, în special, cu producţia endocrină de ADH sau vasopresina, un hormon antidiuretic care împiedică eliminarea apei. Recomandare: Beţi în mod treptat, fără a aştepta să aveţi senzaţia de sete, între 1,5-2 litri zilnic. Evitaţi alcoolul, băuturile care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau foarte dulci (băuturile carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
2. Evitaţi diferenţele mari de temperatură – cald-rece – din cauza instalaţiilor de climatizare. Dacă diferenţa de temperatură a aerului din interior şi cel din exterior este mare, corpul este obligat să facă faţă acestui şoc fără a fi antrenat pentru aceasta. Tocmai acest stres termic explică apariţia durerilor de gât, a rafalelor de strănut etc. Recomandare: Staţi în cameră cea mai răcoroasă şi fixaţi aerul condiţionat la o temperatură cu 5 grade Celsius mai puţin decât mediul ambiant. Dacă trebuie să ieşiţi la mijlocul zilei, încercaţi să faceţi mici popasuri în supermarket, farmacii, adică în spaţii care au aer condiţionat.
3. Beţi apă plată dar cu măsură. Ştim că o bună hidratare este esenţială în orice anotimp, dar mai ales vara. Totuşi, nu trebuie să exagerăm cu aportul de lichide. Sunt unele persoane fragile, cum sunt vârstnicii, suferinzii de unele patologii cu sunt insuficienţa cardiacă sau renală, cărora le este suficient 1 – 1,5 litri de lichide zilnic. Atenţie, la apele carbogazoase, care sunt bogate în sodiu şi facilitează retenţia de apă, fenomen periculos în cazul persoanelor cardiace. Recomandare: Beţi treptat, de-a lungul zilei, până la 2 litri de lichide. Nu depăşiţi această cantitate fără avizul medicului şi evitaţi bătuturile foarte reci. Diversificaţi aportul hidric: apă plată, ceai, suc proaspăt de fructe.
4. Duşul rece. De la început trebuie subliniat că trebuie evitat şocul termic. Este inutil să biciuim corpul cu duşuri exagerat de reci. Este suficient să facem un duşuri cu apă călduţă pentru a ne simiţi revigoraţi când ieşim din baie. Efectul de revigorare se prelungeşte dacă vom lăsa apa de pe corp să se evapore. Trebuie să reţinem că băile cu apă rece în cazul bebeluşilor sunt şi mai periculose, deoarece ei fac faţă şi mai greu la diferenţele de temperatură. Recomandare: Faceţi câteva duşuri pe zi cu apă călduţă şi nu vă ştergeţi corpul după ieşirea de sub duş. La birou puteţi folosi un spray cu apă termală pentru reglarea temperaturii corpului.
5. Este evident că apa este lichidul cel mai bun pentru a ne astâmpara setea. Sunt bune şi ceaiurile călduţe, alternanţa între băuturi calde şi reci. Persoanelor care nu au obiceiul de bea apă li se recomandă să mănânce fructe bogate în apă: pepene, prune, struguri, citrice etc. Recomandare: În zilele caniculare, sunt foarte bune supele reci, preparate din legume, iaurturile (un iaurt hidratează la fel ca un pahar de apă), compoturile...