O simplă probă de sânge ar fi suficientă pentru a ţine sub observaţie persoanele suferinde de cancer de vezică, a şti evoluţia tumorii şi a prognoza riscul de recidivă.
Examenul constă în măsurarea nivelului anumitor celule ale sistemului imunitar (limfocite C8+ILT2+). Analiza probelor de sânge, aparţinând unui număr de peste 100 de pacienţi cu cancer de vezică, şi monitorizarea timp de 3 ani în cadrul spitalului Saint-Louis din Paris (AP-HP), au permis colectarea mai multor dovezi în sprijinul eficienţei acestei metoode, transmite site-ul pourquoidocteur.
Cancerul de vezică este mai frecvent la bărbaţii în vârstă şi este provocat în special de tabagism sau de expunerea la produse cancerigene legate de locul de muncă. Celulele canceroase, iniţial cantonate în mucoasă (tumora superficială), pot să se infiltreze în profunzime, în peretele vezicii, şi să ajungă la muşchi sau organe vecine (tumoră infiltrată). Uneori, celulele maligne migrează, generând metastaze.
Echipa AP-HP, Universitatea Paris-Diderot şi CEA s-au interesat de o moleculă a sistemului imunitar (HLA-G) care, în cazul femeii însărcinate previne ca fătul, considerat un element străin, să fie rejectat. În mod normal, această proteină este activă doar în timpul sarcinii, la suprafaţa celulelor placentei. De asemenea, ea este prezentă în anumite situaţii patologice: grefă de organ sau la suprafaţa celulelor tumorale. Aceste celule folosesc acest mijloc pentru a se proteja de sistemul imunitar al gazdei şi, astfel să se dezvolte şi să recidiveze. Specialiştii au analizat HL-G în cancerul de vezică. Ei au fost interesaţi să înţeleagă modul în care sistemul imunitar poate fi „păcălit” ca să lase tumoră să se dezvolte. Astfel, ei au identificat rolul de receptor prezent la suprafaţa unor globule albe cu rol de distrugere a celulelor canceroase.
Peste 40% dintre aceste limfocite au acest receptor în cazul pacienţilor cu recidivă, dovadă că sistemul lor imunitar este slăbit. După analizele biostatistice, autorii au estimat că riscul de recidivă scade sub 20% şi chiar 40%. Este vorba de un avans clinic important, deoarece cancerele de vezică sunt frecvente şi cu puţine soluţii terapeutice. Acest test reprezintă o soluţie simplă, non-invazivă, accesibil în majoritatea spitalelor şi laboratoarelor private.