Nu unul, ci cinci tipuri diferite de cancer de prosată au descoperit cercetătorii britanici. Studiind eşantioanele cu celule sănătoase sau tumorale de la 259 de bărbaţi, cercetătorii au observat cromozomii anormali şi au studiat activitatea a 100 de gene cunoscute ca fiind implicate în cancerul de prostată. Această analiză le-a permis să evidenţieze cinci profiluri genetice diferite, fiecare dintre ele fiind asociat unei forme mai mult sau mai puţin agresivă de cancer de prostată.
Aceste rezultate ar putea fi folosite pentru îmbunătăţirea tratamentelor, identificând cu o precizie mai bună comparativ cu testele actuale, care sunt pacienţii cu cel mai mare risc de cancer de prostată în forme severe. Aceste rezultate au fost publicate în revista EbioMedicine.
În prezent, dosajul PSA (antigenul prostatic specific) şi scorul Gleason sunt cele două teste ce permit determinarea agresivităţii celulelor maligne. Primul test este realizat prin analizarea sub microscop a celulelor pentru a se cunoaşte morfologia acestora. Al doilea test constă într-o probă de sânge necesar evaluării concentraţiei de PSA, proteina fabricată şi a cărei concentraţie evidenţiază activitatea ei.
În acelaşi timp, cercetătorii au identificat 94 de noi gene care nu sunt încă implicate în apariţia cancerului.