Persoanele născute în lunile martie şi aprilie sunt predispuse la boli cardiovasculare, iar depresia este mai frecventă la cei veniţi pe lume iarna

09 Iun 2015
Persoanele născute în lunile martie şi aprilie sunt predispuse la boli cardiovasculare, iar depresia este mai frecventă la cei veniţi pe lume iarna
 Cercetătorii de la Universitatea Columbia din Statele Unite ne propun un algoritm prin care pot fi prevăzute bolile în funcţie de luna de naştere. Noul studiu a fost publicat în Journal of American Medical Informatics Association şi reluat de site-ul Medical Daily. Algoritmul propus indică, de exemplu, că persoanele născute în luna mai au riscuri mai mici de a suferi de boli cronice comparativ cu cele născute în luna octombrie sau noiembrie. Riscurile cardiovasculare sunt mai mari în cazul născuţilor în lunile martie şi în aprilie, iar bolile respiratorii îi afectează mai mult pe cei născuţi în lunile octombrie şi noiembrie. De asemenea, nativii din lunile octombrie şi noiembrie sunt mai expuşi bolilor sexuale şi neurologice.

Astmul este mai frecvent la copiii născuţi în luna iulie şi octombrie. Tulburările de deficit de atenţie cu sau fără hiperactivitate sunt mai frecvente la cei veniţi pe lume în luna noiembrie.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, echipa de la Universitatea din Columbia a folosit o enomă bază de informaţii medicale: datele de naştere şi 1.688 de boli ale peste 1,7 milioane de pacienţi, care au primit servicii medicale între 1985 şi 2013, la Spitalul presbiterian din New York sau la Centrul Medical al Universităţii din Columbia.

Potrivit lui Nicholas Tatonetti, unul dintre cercetătorii responsabili ai studiului, dacă această cercetare face un pas înainte în prevenirea unor boli, totuşi rezultatele trebuie nuanţate:

„Aceste date i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să descopere noi factori de risc care contribuie la apariţia unor boli, se spune într-un comunicat de presă. Este important să nu ne enervăm din cauza rezultatelor indicate de acest studiu, deoarece, chiar dacă noi am descoperit legături semnificative (n.r. între data de naştere şi riscul unor boli), totuşi riscul global de boală nu este chiar atât de mare. Riscul legat de luna de naştere este relativ mic, atunci când este comparat cu alte variabile de influenţă, cum ar fi regimul alimentar, execiţiile fizice etc.

Acest studiu se înscrie într-un şir de studii consacrate acestui subiect. De exemplu, Medical Daily evocă, de asemenea, o cercetare realizată în Danemarca privind legătura între riscurile de a avea astm şi a fi născut în lunile mai, iunie, iulie, august, perioadă în care, în Danemarca, lumina soarelui este aceeaşi cu cea de la New York în lunile iulie, august, septembrie şi octombrie.

În 2014, un alt studiu explică faptul că persoanele născute în lunile de iarnă sunt predipuse la depresie, dar sunt mai puţin nervoşi, comparabil cu născuţii în celelalte luni ale anului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră