Fumătorii şi nefumătorii care se consideră sănătoşi, în realitate, suferă de boli pulmonare, confirmate de examenele imagistice

23 Iun 2015
Fumătorii şi nefumătorii care se consideră sănătoşi, în realitate, suferă de boli pulmonare, confirmate de examenele imagistice
 Peste jumătate dintre fumătorii, foşti şi actuali, consideraţi sănătoşi chiar după ce au făcut testul de capacitate respiratorie, sunt, în realitate, suferinzi de boli pulmonare cronice, confirmate de examene medicale imagistice aprofundate. Este concluzia îngrijorătoare a unui studiu realizat în SUA şi publicat, luni, în revista JAMA Internal Medicine. „Efectele tabagismului cronic asupra plămânilor şi a sănătăţii, în general, sunt mult sub estimate”, susţine doctorul James Crapo, profesor de medicină la National Jewish Health (NJH) din Denver (Colorado), citat de site-ul 20 Minutes. Doctorul Crapo subliniază că bolile pulmonare sunt mai frecvente la femei la care, culmea, testele de capacitate pulmonară au fost normale. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au efectuat o vastă anchetă pe un eşantion de 8.872 de persoane, cu vârste între 45 şi 80 de ani, care au fumat cel puţin un pachet de ţigări pe zi timp de zece ani (majoritatea participanţilor au fumat între 35 şi 50 de ani).

Cu ajutorul investigaţiilor imagistice aprofundate, s-a estimat că 55% dintre participanţii la studiu, declaraţi sănătoşi, sufereau, de fapt, de forme ale unor boli pulmonare cronice:emfizem pulmonar (boala a alveolelor pulmonare care afectează plămânii), afecţiuni ale căilor respiratorii, tulburări de respiraţie etc.

Potrivit autorilor acestui studiu, majoritatea pacienţilor sunt probabil în primele stadii ale unei boli pulmonare obstructive cronice, cum este emfizemul şi bronşita cronică, afecţiuni plasate pe locul al treilea în privinţa numărului decese înregistrate în SUA. Trebuie precizat că acesteboli incurabile se înregistrau, în urmă cu un deceniu, foarte rar la persoane cu vârste sub 55 de ani. „Sperăm că acest studiu va desfiinţa mitul fumătorului sănătos şi va contribui la prevenirea tabagismului, spune dr. Elisabeth Regan, profesor asociat de medicină la NJH. Studiul mai susţine că efectuarea acestor investigaţii imagistice, în cazul persoanelor care au fumat un pachet de ţigări zilnic, 30 de ani la rând, permit cu certitudine detectarea precoce a unui cancer pulmonar şi, în acest mod, reducerea cu 20% a ratei deceselor.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră