O substanţă creată de cercetătorii elveţieni şi francezi (Institutul de neurologie al Universităţii din Zurich şi Institutul pentru biologia şi chimia proteinelor al Universităţii din Lyon) a reuşit să blocheze infecţia la rozătoare prin prioni. Trebuie să ştim că în celulele unor animale există, în mod normal, nişte proteine, care se numesc prioni. Cercetătorii consideră că boala vacii nebune (encefalopatia spongiformă bovină - ESB) este provocată de aceşti prioni. Potrivit rezultatelor studiului, publicat în revista americană Science Translational Medicine, macromolecula creată de cercetători, numită „politiofena”, împiedică lipirea prionilor toxici în creier. Adică, macromolecula blochează mutaţiile prionilor, care sunt la originea acestei boli, una dintre suferinţele neurodegenerative rare şi de cele mai multe ori letală pentru vaci. ESB are o nouă variantă la oameni, cunoscută sub numele de boala Creutzfeldt-Jakob.
Prelungirea vieţii cu peste 80%
Pentru a ajuta la realizarea unei prime clase de medicamente contra bolii vacii nebune, cercetătorii au testat mai mulţi politiofeni pe şoareci şi hamsteri infectaţi cu prioni pentru a-i descoperi pe cei mai eficienţi. Cel mai promiţător politiofen a fost cel care a reuşit să prelungească viaţa rozătoarelor infectate cu peste 80%.
Astfel, după 29 de ani de la primul caz diagnosticat cu EST, speranţa conceperii unei noi clase de medicamente care să trateze boala renaşte.
Ce este boala vacii nebune
Boala vacii nebune este o afecţiune neurologică letală, ce distruge lent creierul şi măduva spinării la vite. Nu se cunosc cazuri de transmitere a acestei boli de la vite la om. Totuşi, oamenii pot face o formă specifică umană a bolii, numită boala Creutzfeldt-Jakob, după consumul de creier sau măduva spinării provenite de la vite infectate. Varianta Creutzfeldt-Jakob esteo afecţiune fatală, ce distruge creierul şi măduva spinării.