Modul mai eficient de diagnosticare a autismului în State Unite ar putea explica triplarea cazurilor de autism în ultimii ani. Dar se pare că este o triplare aparentă. Pentru că nu corespunde unei creşteri reale a frecvenţei acestui sindrom, potrivit cercetătorilor americani care şi-au publicat concluziile miercuri, 22 iulie, în American Journal of Medical Genetics.
Ultimele statistici ale Centrelor federale pentru controlul şi prevenţia bolilor din SUA arată o creştere a prevalenţei cazurilor de autism de la 1 la 5.000 în 1975 la 1 la 150 în 2002 până la 1 la 68, în 2012, respectiv o triplare în zece ani.
„Noul studiu furnizează prima dovadă directă că această creştere ar putea fi pusă pe seama unei reclasificări a diagnosticului tulburărilor neurologice în cazul multor copii şi nu pe o explozie reală a noilor cazuri de autism”, subliniază cercetătorii de la Penn State University, care au analizat datele privitoare la copiii înregistraţi în programele de educaţie specializată, timp de 11 ani. Este vorba de aproximativ 6,2 milioane de copii pe an. Ei nu au constatat o creştere a numărului copiilor autişti înscrişi în aceste programe. Astfel, pentru copiii cu vârsta de 8 ani, aproximativ 59% dintre cazurile de autism în plus corespund reclasificării diagnosticului. La 15 ani, reclasificarea ajunge la 97% din creşterea cazurilor de autism.
Tulburări severe
Totuşi, tulburările din spectrul austist sunt foarte complexe, cu multiple nivele de gravitate şi pot coexista cu alte probleme neurologice şi de dezvoltare, spun autorii studiului. Una dintre explicaţii o reprezintă numărul mare de factori genetici similari implicaţi în numeroase tulburări legate de dezvoltarea biologică a copilului, susţine Santhosh Girirajan, profesor de biologie moleculară la Penn University.
Autismul este o tulburare a creierului legată de capacitatea de a comunica şi de a relaţiona cu persoanele din jur. Autismul este diagnosticat înainte de împlinirea vârstei de trei ani. Copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii, ei părând surzi, deşi rezultatele la teste sunt normale.