Aproape 48% din cantitățile de medicamente oncologice, la exportul paralel

09 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Aproape 48% din cantitățile de medicamente oncologice, la exportul paralel

Mulți pacienți nu-și pot face tratamentul indicat de medici din cauza lipsei medicamentelor, care ajung în alte țări prin exportul paralel, avertizează Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC). Astfel, în ultimii 3 ani au fost retrase peste 2.000 de medicamente de către producători.  

Potrivit unor date recente, pe programul național de boli transmisibile s-a exportat 34% din cantitățile de medicamente destinate pacienților români, la oncologie 48%, pe programul de diabet 21%, pe programul de boli rare 64%, pe programul pentru insuficiența bolilor renale cronice 17%, pe programul de transplant 35%, pe programul de boli endocrine 37%, subliniază COPAC.
În aceste condiții, COPAC consideră că este nevoie de măsuri drastice pentru stoparea exportului paralel de medicamente și creșterea accesului pacienților români.
”Legislația trebuie modificată astfel încât să apere drepturile pacienților români și nu pe aceia care sub umbrela comerțului intracomunitar își văd strict de profit, fără a conta câte vieți afectează în mod grav. Această problemă a exportului paralel, care  s-a acutizat în ultimii ani trebuie să se oprească aici, iar Ministerul Sănătății trebuie să ia măsuri drastice”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.
"Lipsesc între 10 și 14 medicamente uzuale, deci nu vorbim de medicamentele foarte scumpe care se dădeau cu aprobarea comisiei (n.r. — de specialitate), deci medicamente uzuale care nu se mai justifică economic pentru producători a fi aduse, iar cele care se mai justifică pleacă la comerțul intra-comunitar", a anunțat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră