Am alunecat pe gheață! Ce fac? Răspunde conf. dr. Gheorghe Popescu, medic ortoped

09 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Am alunecat pe gheață! Ce fac? Răspunde conf. dr. Gheorghe Popescu, medic ortoped

Nu masați zona afectată. Nu încercați să forțați zona afectată Aplicați comprese reci. Și în cel mai scurt timp, consultați medicul ortoped , chiar dacă durerea nu este foarte mare. Acesta este în măsură să vă recomande efectuarea unei radiografii în urma căreia va stabili diagnosticul și tratamentul adecvat. 

Acestea sunt sfaturile principale indicate de conferențiar doctor Gheorghe Popescu, șeful secției Ortopedie din cadrul Spitalului de Urgență București (Floreasca) persoanelor care au alunecat pe gheață. 

Conf. dr. Gheorghe Popescu atrage atenția că, de foarte multe ori, există tentația de a forța zona respectivă pentru a vedea dacă putem efectua unele mișcări, dacă durerea crește în intensitate. Aceste manevre pot agrava situația. De exemplu, inițial poate fi o fractură fără deplasare și tocmai prin aceste manevre să se ajungă la o fractutră mai gravă, cu deplasare. 

Entorsa este o leziune capsulo-ligamentară, catacterizată printr-o întindere ligamentară majoră sau ruptură microscopică ligamentară, provocate de o mișcare bruscă sau o căzătură. 

Luxația este o întindere ligamentară cu deplasarea extremităților osoase ale unei articulații, intervenită în urma unei mișcări bruște sau căzături. 

Fractura reprezintă ruptura unui os sau a unui cartilaj osos. Sunt fracturi închise, cu pielea intactă, și fracturi deschise, cu pielea secționată de fragmente osoase, situație în care există și un risc mai mare de infecție. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră