Majoritatea oamenilor consumă mai puțin alcool pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, unii îşi păstrează obiceiul de a bea pe tot parcursul vieții, iar alţii au probleme cu alcoolul după vârsta a doua. Şi provocările care pot apărea în această etapă a vieții se înmulţesc. Veniturile reduse, sănătatea precară, singurătatea și pierderea prietenilor și a celor dragi îi pot determina pe unii oameni să bea pentru a uita de probleme, relatează health.harvard.edu.
Combinarea mai multor factori face din consumul de alcool- chiar și la nivele normale - un comportament din ce în ce mai riscant odată cu înaintarea în vârstă. Capacitatea de metabolizare a alcoolului scade.
După consumul aceleiași cantități de alcool, persoanele în vârstă au concentrații mai mari de alcool în sânge decât persoanele mai tinere, din cauza unor modificări precum scăderea volumului de apă din corp și scăderea ratei de eliminare a alcoolului din organism. Dacă bei o bere sau două fără consecințe la 30 sau 40 de ani, impactul este mult mai mare la 60 sau 70 de ani.
Organismul ar putea experimenta, de asemenea, şi alte modificări legate de vârstă care cresc riscurile asociate cu consumul de alcool. Văzul și auzul se pot deteriora; reflexele ar putea încetini, ceea ce vă poate face să vă simţiţi ameţit sau beat chiar și după ce beți doar o cantitate mică de alcool.
Ca urmare, persoanele mai în vârstă sunt mai predispuse la căderi legate de consumul de alcool, accidente rutiere sau alte tipuri de accidente. Alcoolul poate agrava, de asemenea, numeroase afecțiuni frecvente la persoanele în vârstă, cum ar fi hipertensiunea arterială și ulcerele.
În plus, persoanele în vârstă tind să ia mai multe medicamente decât persoanele mai tinere, iar amestecarea alcoolului cu medicamente poate fi periculoasă sau chiar fatală.