Din 2007 până în prezent, 43.400 de cadre medicale au plecat din țară pentru a profesa în străinătate, principalele motive fiind nivelul salariilor și condițiile din spitale și cabinete, a precizat dr. George Nicola, coordonatorul Departamentului de Politici de Sănătate de la Institutului Național Democrat, la dezbaterea "Exodul medicilor români — Între politică și politici".
"Din 2007 până în prezent, circa 43.500 — personal medical și când zicem personal medical ne referim la medici, asistenți medicali, moașe, dentiști, farmaciști, din care 14.000 sunt medici", a anunțat dr. Nicola.
Din 1990 până în prezent, circa 21.000 de medici au ales să plece, mai precizează aceasta.
Marea Britanie, Franța, Germania sunt destinațiile cele mai căutate de medicii români. Cei mai mulți medici care decid să plece au specializări în medicină generală, medicină de familie, chirurgie generală și anestezie-terapie intensivă.
Principalele motive care stau la baza acestui alarmant exod sunt: nivelul salariilor, dotarea tehnică din spitale și cabinete, lipsa perspectivei profesionale.
Ca urmare a acestui fenomen alarmant, în ansamblul țărilor UE, România este pe un loc inferior în privința numărului de medici raportat la mia de locuitori: 2,5 la o mie de locuitori, comparativ cu media europeană de 3,4.
Potrivit dr. Nicola, este posibil ca, în 2017, acest raport să scadă la 2,2 medici la o mie de locuitori.