Gustul de grăsime ar trebui considerat al şaselea gust de bază. Aceasta este concluzia cercetătorilor americani de la o universitate din Indiana, care au publicat un studiu în revista britanică "Chemical Sense".
Conform rfi.ro, în prezent, sunt recunoscute cinci gusturi: dulce, sărat, acru, amar şi umami. De fapt, puţini ştiu de existenţa acestuia din urmă, el fiind "omologat" acum câţiva ani. E vorba de monoglutamatul de sodiu, pe care puţini reuşesc să-l înţeleagă.
Acum avem de-a face cu o nouă provocare, un posibil al şaselea gust, cel de grăsime.Descoperirea gustului unic al acizilor graşi ar putea ajuta industria alimentară să producă substituenţi ai acestor substanţe. Până acum, astfel de substituenţi au reprodus numai structura grasă, nu însă şi aroma.
"Cele mai multe dintre grăsimile pe care le mâncam sunt sub formă de trigliceride, molecule formate din acid gras. Trigliceridele oferă o textură plăcută alimentelor, dar nu sunt cu adevărat stimulente gustative", explică Richard Mattes, profesor de ştiinţe ale nutriţiei la Universitatea Purdue (Indiana, SUA) şi autor principal al acestei lucrări.
Citiţi mai multe ştiri din Sănătate!