Comparativ cu bărbaţii, femeile devin mai rapid dependente de cocaină şi amfetamine, demonstrează un studiu publicat în revista medicală Radiology.
Femeile atrase de cocaină şi amfetamine consumă aceste substanţe în cantităţi mai mari, devin mai rapid dependente şi dobândesc acest comportament periculos de la vârste mai mici, comparativ cu bărbaţii.
Se pare că unele particularităţi ale femeii favorizează instalarea toxicomaniei şi explică dificultăţile mai mari pe care le au acestea de a renunţa la viciu. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado (SUA) au ajuns observat că femeile dependentede droguri au un volum mai mic de materie cenuşie în creier. Pentru aceasta ei au studiat compoziţia creierului a 127 de participanţi la studiu, bărbaţi şi femei şi, astfel, au observat o reducere a volumului de materie cenuşie în cazul femeilor consumatoare de droguri. Zonele cele mai afectate de acest fenomen sunt cele implicate în procesul de învăţare, luarea deciziilor, emoţiilor şi formării abilităţilor.
În schimb, cercetătorii nu au observat aceste modificări cerebrale la bărbaţi. „Am constatat că şi după 13 luni de abstinenţă, femeile ex-toxicomane mai prezintă încă această reducere a volumului matriei cenuşii în unele zone cerebrale”, afirmă dr. Jody Tanabe.
Concluziile acestor observaţii sugerează mai multe ipoteze ce trebuie demonstrate. Fie există procese biologice diferite la bărbaţi şi femei şi atunci sunt necesare studii noi pentru a le identifica. Fie femeile au un comportament adictiv mai pregnant şi consumul de droguri are consecinţe mai dure comparativ cu bărbaţii, care lasă urmări vizibile la nivelul creierului pentru lung timp.