Tulburările de somn măresc de patru ori riscul de accidente cardio-vasculare, potrivit rezultatelor unui studiu prezentat la Congresul Euro Heart Care de la Dubrovnik (Croaţia). Somnul neodihnitor este considerat la fel de nefast pentru inimă ca tutunul, alimentaţia dezechilibrată sau sedentarismul. Tulburările de somn dublează riscurile de infarct miocardic şi măresc de patru ori riscurile de accident vascular cerebral (AVC).
Profesorul Valery Gafarov şi echipa lui de cercetători au realizat o anchetă în cadrul programului de cercetare Monica (Multinational monitoring of trends and determinants in cardiovascular disease) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Timp de 14 ani, ei au monitorizat 657 de bărbaţi cu vârste între 25 şi 64 de ani fără antecedente medicale. Acestor persoane li s-a evaluat calitatea somnului pentru a demonstra relaţia dintre tulburările somnului şi riscul de criză cardiacă sau de AVC.
Rezultatele studiului indică faptul că 63% dintre subiecţii care au suferit un AVC aveau şi probleme cu somnul. Cercetătorii au observat că persoanele cu tulburări de somn erau în pericol de infarct miocard multiplicat de 2 până la 2,6 ori mai mare şi în pericol de AVC de 1,4 până la 4 ori mai mare, comparativ cu persoanele care nu au probleme cu somnul.
La ora actuală, AVC-ul este considerat prima cauză de handicap fizic şi a doua cauză de demenţă după maladia Alzheimer. De asemenea, în ultimii ani, se înregistrează o creşterea a numărului deceselor provocate de AVC la persoane tinere. Totuşi, medicii consideră că 80% dintre AVC-uri sau recidivele acestora ar putea fi evitate prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, asta însemnând fără ţigară, fără abuz de alcool, cu alimentaţie sănătoasă şi făcând cel puţin 30 de minute de activitate fizică zilnic. Şi, evident, respectarea orelor de somn.
„Somnul este vital. Un somn neodihnitor trebuie considerat un factor de risc major de boli cardiovasculare aşa cum este tutunul, sedentarismul sau alimentaţia dezechilibrată”, explică profesorul Valery Gafarov.