Stephane Gayet, medic specialist la Spitalele Universitare din Strasbourg, cadru didactic la Universitatea din Strasbourg, prezintă, într-un articol publicat pe site-ul Atlantico.fr., modul cum ajunge omul să împartă patul, dormitorul şi întreaga casă cu aceste microorganisme. El porneşte de la o realitate : în patul nostru pot vieţui confortabil aproximativ 10 milioane de acarieni. Acarienii din patul nostru sunt microorganisme (microbi, în limbajul curent). Sunt organisme microscopice (0,25 mm sau 250 microni), deci invizibile pentru ochiul omului. Sunt cinci tipuri principale de acarieni patogeni, care pot provoca boli. Aceştia se găsesc mai ales în paturi, pentru ca acolo găsesc un mediu prielnic pentru a se înmulţi: hrană, umiditate şi temperatură optimă.
Fiecare om elimina, zilnic aproximativ 1 mg de resturi de piele moartă, care reprezintă hrana pentru mii şi mii de acarieni.
Stephane Gayet vorbeşte chiar despre acarieni domestici, deoarece ei vieţuiesc şi se hrănesc în compania omului. Acarienii nu ne agresează, totuşi ei sunt dătători de boli. Sunt specii de acarieni domestici care sunt iritanţi pentru mucoasele omului, ceea ce se traduce prin uşoare iritaţii oculare, nazale sau în zona faringelui. Alţii oameni mai sensibili prezintă semne alergice : rinite, astm, eczeme şi chiar tulburări digestive. Alergia la acarieni este numită şi alergia la praful din casă. În cazul unor persoane alergice, manifestările clinice pot fi severe, uneori handicapante, necesitând măsuri radicale pentru reducerea la maximum prezenţa acarienilor în locuinţă, în general, în dormitor, în special.
Acarienii pot declanşa reactii imunitare. Acarienii domestici sunt capabili să provoace reacţii de hipersensibilitate la substanţele iritante eliminate, numite alergeni. Dar pentru aceasta mai este necesar ca omul să aibă o predispozitie la declanşarea de alergii.
Acarieni se cuibăresc în mochete, canapele, pleduri, perne, draperii etc.
Trebuie să reţinem că acarienii se simt foarte bine la căldură, umiditate şi întuneric, adică în dormitoare. Un acarian produce zilnic peste 20 de excremente, care devin iritante pentru om. Pentru a reduce numărul acarienilor şi posibilitatea lor de înmulţire, se recomandă lenjeria de pat din bumbac, schimbată săptămânal şi spălată la 60 de grade Celsius, temperatură la care acarienii dispar. Evident, periodic, se impune să luăm lenjerie de pat nouă pentru a reduce riscul de înmulţire a acarienilor. Atenţie la cărţile din bibliotecă, deoarece ele pot reprezenta un loc ideal pentru înmulţirea acarienilor. Ar fi perfect dacă am renunţa la covoare şi mochete. Deoarece prin aspirarea şi şamponarea lor nu reuşim să scăpăm de acarienii care se prind foarte solid în ţesătură. Este necesar să aerisim foarte bine toată casa, dar mai ales dormitoarele. Să aerisim lenjeria de pat. Şi pentru un somn confortabil într-un pat pe care să nu-l împărţim cu acarieni, temperatura din dormitor nu trebuie să treacă de 19 grade Celsius.