Mulţi cred că două-trei pahare de alcool înainte de a merge la culcare este secretul unui somn profund.
Greşit! De fapt, printre efectele nefaste ale abuzului de băuturi alcoolice este şi sforăitul. Iată mecanismul prin care cei care fac abuz de alcool au un somn agitat şi sforăie puternic. Trebuie să ştim că sforăitul este rezultatul unei perturbări a circulaţiei aerului, care provoacă vibraţii anormale la nivelul faringelui, în timpul inspiraţiei. Aceste tulburări sunt cauzate de o îngustare a căilor aeriene superioare (vălul palatin, amigdale, limbă ... ).
Acest fenomen este mai accentuat în cazul persoanelor supraponderale şi obeze. În cazul acestor persoane, pierderea tonusului muşchilor dilatatori ai faringelui în timpul somnului este cea care provoacă îngustarea căilor respiratorii.
Dar care este legătura dintre alcool şi sforăit? Băuturile alcoolice au un efect vasodilatator care accentuează relaxarea musculară. Vasodilatatarea este o dilatare a vaselor sanguine care se asociază cu o relaxare a muşchilor prinşi de pereţii acestor vase. Sfatul medicului este de a evita consumul de alcool înainte de culcare, în special în cazul persoanelor obeze. În prima faza, alcoolul poate grăbi venirea somnului. În realitate, perturbă alternanţa ciclurilor somn-veghe.
De altfel, într-un articol din numărul din ianuarie 2015 al revistei The Research Society on Alcoholism, cercetătorii australieni au demonstrat că alcoolul consumat înainte de somnul nocturn stimulează activitatea cerebrală. Encefalogramele făcute băutorilor de alcool au arătat că ei prezintă o activitate a undelor cerebrale specifică stării de veghe.