Umoja este un sat din nordul Kenyei, înconjurat de un gard de spini. La prima vedere, nu este decât un sat tipic Samburu cu excepția unui singur lucru: niciun bărbat nu locuieşte aici. Doar femeile şi copiii lor.
Toate femeile au ceva în comun – au fost victime ale abuzurilor domestice sau violurilor. Satul a fost fondat în anul 1990 de un grup de 15 de femei care au fost violate de către soldații britanici.
Populația Umoja s-a extins de atunci. Multe fug de tradiţia dramatică din Kenya, cea privind mutilarea genitală a femeilor, altele de violența domestică și viol.
Rebecca Lolosoli este cea care a fondat satul matriarhal Umoja. Ea a fost spitalizată pentru îngrijiri medicale, după ce un grup de bărbaţi au bătut-o doar pentru că le-a vorbit femeilor despre această comunitate.
Bătaia a fost o lecție pentru că a îndrăznit să le vorbească femeilor din satul ei despre drepturile lor. Dar asta nu a oprit-o.
În acest moment, în sat, locuiesc 47 de femei și 200 de copii. Deși duc o viaţă modestă, aceste femei reuşesc să câştige un venit regulat, care oferă hrană, îmbrăcăminte și adăpost pentru toți.
Ele se ocupă chiar şi de un camping, aflat la un kilometru distanță de Umoja, unde turiştii vin pentru safari. Mulţi dintre aceştia vizitează satul matriarhal, unde femeile confecţionează bijuterii. Astfel, acestea câştigă şi din turism, percepând şi o sumă modică pentru vizitarea satului.
Una dintre caracteristicile unice ale comunității Umoja este că rezidentele din sat se ocupă cu instruirea şi educarea femeilor şi fetelor din împrejurimi, pe teme cum ar fi căsătoria timpurie și mutilarea genitală.
"Aici am învăţat să fac lucruri care le sunt interzise în mod normal femeilor din comunitatea noastră", spune Nagusi, o femeie de vârstă mijlocie, cu cinci copii, reporterului theguardian. "Mi se permite să fac banii mei, și atunci când un turist îmi cumpără margelele, sunt atât de mândră," spune femeia.