UPDATE. Cum a reușit Sorin Grindeanu să-l numească totuși Secretar al Guvernului pe Victor Ponta

16 Iun 2017
UPDATE. Cum a reușit Sorin Grindeanu să-l numească totuși Secretar al Guvernului pe Victor Ponta

Victor Ponta a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi fiind contrasemnată de secretarul de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc. Purtătorul de cuvânt al PSD spune însă că numirea lui Ponta este ilegală.

Cum a fost posibilă o astfel de numire, având în vedere că fostul SGG nu și-a prezentat demisia, a refuzat contrasemnarea actelor premierului și nici nu s-a prezentat astăzi la Palatul Victoria?

Mai întâi Sorin Grindeanu a delegat atribuţiile Secretarului General al Guvernului către secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc a refuzat contrasemnarea actelor premierului şi nu s-a prezentat vineri la Guvern.

A urmat un nou ordin, prin care Mihai Busuioc a fost demis din funcţia de şef al SGG, fiind, prin acelaşi ordin, numit Victor Ponta, cu Alexandru-Mihai Ghigiu contrasemnând.

"Începând cu data prevăzută la art. 1 (vineri - n.r.), domnul Victor Viorel Ponta se numeşte în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru", se arată în ordinul premierului Grindeanu. El a anunțat că își va da demisia din funcția de premier după ce Liviu Dragnea va părăsi conducerea PSD. 

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a declarat vineri seară la Digi24 că numirea lui Victor Ponta la SGG este ilegală deaoarece secretarul de stat care a contrasemnat demiterea predecesorului său Mihai Busuioc nu avea atribuţii în acest sens, afirmaţie susţinută şi de miniştrii demisionari Lia Olguţa Vasilescu şi Carmen Dan.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat vineri seara, la Antena 3, că va ataca în contencios administrativ decizia de schimbare a secretarului general al Guvernului, Mihai Busuioc, pe care o consideră nelegală. Ea a adăugat că "un secretar de stat care nu avea competenţe să semneze un astfel de act a făcut-o totuşi".

Şi ministrul Carmen Dan a sustţnut la Antena 3 că deciziile de demitere a lui Busuioc şi de numire a lui Victor Ponta publicate vineri seara în Monitorul Oficial "sunt nelegale şi trebuie desfiinţate".

Alte stiri din Politic

Ultima oră