Pentru prima oară, parcul Ateneului Român va fi transformat într-o veritabilă Grădină Ghetsimani

18 Apr 2019 | scris de M.C.
Pentru prima oară, parcul Ateneului Român va fi transformat într-o veritabilă Grădină Ghetsimani Galerie foto (3)

Ateneul Român va găzdui sâmbătă și duminică (20/21 aprilie) cele două Concerte extraordinare de Paște ale Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, în timp ce în spațiul din fața Ateneului Român va fi recreată Grădina Ghetsimani.

Pentru prima oară, parcul Ateneului Român va fi transformat într-o veritabilă Grădină Ghetsimani, celebrul spațiu cu măslini unde Iisus s-a retras să se roage împreună cu ucenicii Săi, după Cina cea de Taină.

Pentru recrearea Grădinii Ghetsimani în Parcul Ateneului Român vor fi aduși 15 măslini, printre aceștia aflându-se un arbore cu o vârstă de peste 700 de ani, care cântărește aproape 2 tone. 

Practic, experiența artistică a publicului va începe dinaintea pășirii sub cupola Ateneului Român.

În parcul Ateneului Român publicul va putea admira expoziția de fotografie „Via Dolorosa”, semnată de Gabriel Crișan.

De asemenea, pe scena special amenajată în fața Ateneului, coruri de copii din Programul Național Cantus Mundi vor susține recitaluri live de muzică dedicată Sărbătorilor Pascale, accesul la evenimentele din Parcul Ateneului fiind gratuit. 

„Corul Național Madrigal este mereu deschizător de drumuri artistice. Am realizat primele concerte de Crăciun și de Paște în vremea comunismului, când un astfel de demers dovedea un curaj aflat la limita nebuniei. Am pornit primul program național de integrare socială prin muzică și astăzi avem 43.000 de copii pe toată întinderea României. Acum aducem în inima Bucureștiului Drumul Crucii și Grădina Ghetsimani, simboluri creștine de mare însemnătate, într-un proiect muzical și scenografic unic” - a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Ca în fiecare an, repertoriul selectat de Anna Ungureanu – dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – va cuprinde o serie de compoziții remarcabile din istoria corală, redând emoția specifică Sărbătorilor Pascale.

În program va fi inclus și emblematicul „Florilegiu Bizantin”, o suită de lucrări ortodoxe non-canonice, cu tonalități originale de la Muntele Athos și din mânăstirile românești, colecție structurată de maestrul Marin Constantin la începutul anilor ‘80.

Pentru această lucrare muzicală s-au realizat și înregistrări video speciale, pentru ca vestea Învierii Domnului să ajungă prin intermediul sonorității inconfundabile a Corului Madrigal către toți românii.

Lansarea oficială a acestui proiect artistic va avea loc la 20 aprilie pe conturile de social media -  Corul Madrigal și Cantus Mundi România și pe posturi naționale și locale de televiziuni și radiouri din România. 

Pentru cei care au achiziționat bilete la Concertul Madrigal, în foaierul Ateneului va fi recreată o altă imagine emblematică - Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim.

Construcția scenografică va amplifica emoția repertoriului ales, ca de fiecare dată, de dirijorul principal al Corului Madrigal, Anna Ungureanu. 

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale.

Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”.

Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.

În 2019, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin activitatea  membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră