Sâmbătă, 31 martie, la TVR 3, de la ora 22:00, Florian Pittiş comentează muzical epoca în care a trăit, într-o ediţie “Remix” de neratat, realizată de Doru Ionescu
Undeva, cândva, înainte de primele emisiuni „Remix”, Florian Moțu Pittiș era intervievat în biroul său de la Radio 3 – România Tineret, în contextul unei anchete despre muzica românească de inspirație etno, întreprinsă în anul 2000. Începând cu anii `60 și epoca hippy / flower power, acesta și-a explicat parcursul de meloman, făcând în fapt o radiografie a societății culturale românești, așa cum a subzistat în perioada statului comunist, din perspectiva muzicii noi apărute pe mapamond.
O societate ale cărei elite au avut antenele orientate spre (și polarizate de) explozia unor Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd și atâția alții, într-o epocă în care România a respirat mai ușor, după anii `50, în condițiile unei anumite deschideri spre Vest, ale unei independențe față de alte țări semnatare ale Tratatului de la Varșovia.
Totul începând cu influența lui Cornel Chiriac, cu ecourile beat, folk și rock din Occidentul liber. Sunt citate (și ilustrate cu largi extrase din Arhiva Multimedia TVR) grupurile șaizeciste care au făcut vogă la noi, până să-și dea seama autoritățile și să le cenzureze ca atare: Sincron, Phoenix, Sfinx, Roșu și Negru, Olympic 64.
Personaje cheie ale muzicii pop rock / folk / jazz, care după mimetism au ajuns să inoveze, sunt readuse în față de Florian Pittiș, cu atât mai mult cu cât le-a cunoscut îndeaproape și a colaborat cu: Dorin Liviu Zaharia, Nicolae Covaci, Dan Andrei Aldea, Celelalte Cuvinte. În paralel, sunt evocați câțiva dintre primii folkiști - Mircea Florian, Doru Stănculescu, Nicu Vladimir - uneori în contextul internațional în care contează peste decenii un Bob Dylan și muzica protestatară de peste ocean, iar de dincoace de cortina de fier, etno-popul unor Sebo, Bjelo Dugme... Pro Musica, Semnal M, Celelalte Cuvinte, Stepan Project și Rock Filarmonica Oradea duc ștafeta generației următoare douămiiste, în viziunea ilustrului nostru intervievat.