"Europa este mereu pregătită pentru o afacere bună", spune Ursula von der Leyen, pe măsură ce tensiunile comerciale cu Statele Unite ating un nivel record, scrie Euronews
Comisia Europeană a oferit Statelor Unite un acord pentru eliminarea tarifelor pe toate bunurile industriale, în cadrul negocierilor comerciale, a declarat Ursula von der Leyen, subliniind totodată intenția sa de a riposta împotriva politicilor lui Donald Trump în cazul în care discuțiile eșuează.
„Suntem pregătiți să negociem cu SUA. De fapt, am propus tarife zero pentru bunurile industriale, așa cum am reușit deja cu mulți alți parteneri comerciali”, a spus ea.
„Oferta a fost făcută de mult timp și în mod repetat, de exemplu în sectorul auto”, a adăugat, fără a oferi un calendar precis.
Ea a precizat că „nu a existat o reacție adecvată” din partea Washingtonului.
„Europa este întotdeauna pregătită pentru un acord bun. Așa că menținem oferta pe masă”, a mai spus von der Leyen.
Comisia a clarificat ulterior că oferta face parte din negocierile în curs dintre comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, și autoritățile americane.
Trump a anunțat un tarif general de 20% pe importurile din Uniunea Europeană, care va intra în vigoare la 9 aprilie. Oțelul, aluminiul și mașinile sunt supuse unei rate separate de 25%. În total, produse fabricate în UE în valoare de peste 380 de miliarde de euro vor fi afectate.
Produsele farmaceutice, cuprul, lemnul, semiconductoarele și energia au fost exceptate.
"Suntem pregătiți să negociem cu SUA. Într-adevăr, am oferit tarife zero-la-zero pentru bunurile industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali", a declarat președinta Comisiei luni după-amiază. "Pentru că Europa este mereu pregătită pentru o afacere bună. Așadar, menținem oferta pe masă. Dar suntem, de asemenea, pregătiți să răspundem prin contramăsuri și să ne apărăm interesele."
Acordul "zero-la-zero" a fost oferit în trecut "de mai multe ori" pentru sectorul auto, a spus von der Leyen, "dar nu a existat o reacție adecvată" din partea Washingtonului.
Comisia a extins propunerea la toate bunurile industriale în ultimele zile, pe măsură ce discuțiile s-au intensificat, a declarat un purtător de cuvânt. Nu au fost furnizate alte detalii.
"Preferăm să avem o soluție negociată", a spus von der Leyen, avertizând că executivul ei va folosi "toate instrumentele" disponibile pentru a riposta "dacă este necesar", inclusiv un instrument anti-coerciție introdus în 2023, dar care nu a fost niciodată activat.
Von der Leyen a descris tarifele ample ale lui Trump ca pe un "punct de cotitură major pentru Statele Unite" care va avea "costuri imense" pentru consumatorii și întreprinderile americane deopotrivă și va livra o "lovitură masivă" economiei globale.
Deși Washingtonul a descris taxele ca fiind "reciproce", Bruxelles-ul le-a respins logica ca fiind "nici credibilă, nici justificată".
Pe lângă impactul imediat asupra fluxurilor comerciale UE-SUA, care pune în pericol miliarde de euro, Comisia este, de asemenea, preocupată de potențialele ramificații pe care decizia lui Trump le va avea asupra comerțului internațional – în special asupra Asiei.
Țările asiatice au fost lovite de rate mai mari decât blocul european: 24% pentru Malaezia, 26% pentru India, 32% pentru Indonezia, 36% pentru Thailanda, 46% pentru Vietnam, 48% pentru Laos și 49% pentru Cambodgia, printre altele. Chinei i s-a aplicat un tarif "reciproc" de 34% pe lângă o rată anterioară de 20%, totalizând un impresionant 54%. (Beijingul a ripostat deja.)
Nivelurile sunt atât de prohibitive încât Bruxelles-ul se teme că țările asiatice, ale căror economii depind de exporturi, vor fi blocate din piața americană și vor redirecționa produsele lor către Europa ca alternativă. China este o cauză particulară de îngrijorare, deoarece este deja sub o scrutare intensă pentru inundarea Vestului cu bunuri ieftine, puternic subvenționate.
În intervenția sa de luni, von der Leyen a anunțat crearea unui nou "grup de lucru" pentru a monitoriza îndeaproape schimbările din comerțul global.
"De asemenea, ne vom proteja împotriva efectelor indirecte prin devierea comerțului. În acest scop, vom înființa un 'Grup de Lucru pentru Supravegherea Importurilor'", a spus ea. "Urmărim ce importuri istorice am avut și dacă există o creștere bruscă specifică a unui anumit produs sau într-un anumit sector asupra căruia trebuie să acționăm."
BREAKING: The European Union says they're ready to negotiate with the United States, says they've offered zero for zero tariffs.
— Collin Rugg (@CollinRugg) April 7, 2025
The announcement was made by European Commission president Ursula von der Leyen.
"Europe is always ready for a good deal. So we keep it on the… pic.twitter.com/yTRTS8B4us