Lansarea rețelei europene de fact-checking „Spotlight”, inițiată de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, este prezentată drept un pas esențial în lupta împotriva dezinformării. Însă, pe măsură ce 17 radiodifuzori publici din Europa își unesc forțele pentru a verifica și filtra conținutul considerat fals, vocile critice atrag atenția asupra riscului ca astfel de inițiative să alunece spre control ideologic și limitarea libertății de exprimare. Într-o epocă în care „adevărul” pare din ce în ce mai disputat, se ridică o întrebare legitimă: cine decide ce este adevărat și cine are dreptul să tacă vocile care contrazic linia oficială?
Rețea colaborativă de verificare a informațiilor se dorește a fi o „forță colectivă de apărare împotriva dezinformării”, scrie FranceInfo
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UER) a anunțat vineri, 11 aprilie, lansarea unei rețele dedicate verificării faptelor, menită să combată dezinformarea și să promoveze o informare corectă și de încredere. Numită „Spotlight”, rețeaua reunește 17 posturi publice de radio și integrează inițiativa franceză „Alliance pour les faits” (Alianța pentru fapte), lansată în februarie și coordonată anterior de Radio France, împreună cu France Télévisions, France Médias Monde, TV5 Monde și INA – unificând astfel cele două proiecte.
Potrivit UER, această rețea colaborativă va reprezenta o „putere de apărare colectivă împotriva dezinformării”. Inițiativa își propune să ofere instituțiilor de presă publice din Europa instrumentele necesare pentru a combate minciunile și dezinformarea din mediul online. „Ne confruntăm cu o criză tot mai mare a informațiilor inexacte, false și generate artificial, care pun la încercare convingerea noastră în adevăr și realitate”, a declarat Liz Corbin, directoarea departamentului de știri din cadrul UER.
„O colaborare globală pentru a identifica și combate amenințările locale”
Coordonată de Eurovision News, rețeaua va utiliza inteligența open source (OSINT) și va facilita cooperarea transfrontalieră în domeniul verificării informațiilor, precum și schimbul de bune practici printr-o platformă dedicată. Membrii vor putea împărtăși resurse și vor avea acces la informații și instrumente utile, dar și la proceduri de lucru comune. Rețeaua va oferi, de asemenea, cursuri și tutoriale pentru perfecționarea competențelor de fact-checking și va contribui la creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului cu privire la dezinformare și metodele de combatere ale acesteia.
„Mass-media de serviciu public are responsabilitatea unică de a reprezenta un refugiu al adevărului într-un ocean de informații false și incertitudini. Dar nu putem face față acestor provocări singuri. Avem nevoie de formare continuă, de instrumente eficiente și de o colaborare globală pentru a identifica și combate amenințările locale”, a declarat Florent Latrive, director adjunct al departamentului de știri de la Radio France.
Rețeaua „Spotlight” reunește Eurovision News și posturile publice ORF (Austria), RTBF (Belgia), Czech Television (Cehia), Yle (Finlanda), Radio France, France 24, Radio France Internationale, France Télévisions, TV5 MONDE (Franța, Belgia, Elveția, Monaco, Canada), ZDF (Germania), LRT (Lituania), RTVE (Spania), Sveriges Radio (Suedia), SVT (Suedia), SRF (Elveția), BBC (Regatul Unit) și Radio Canada.
Acuzații de cenzura
Jurnalistul francez Régis Le Sommier afirmă în postare pe X că eforturile Uniunii Europene de a combate „dezinformarea” prin inițiative precum rețeaua Spotlight ar putea fi o formă de cenzură. Mai exact, el sugerează că orice opinie care se abate de la „viziunea europeistă” promovată de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va fi etichetată drept propagandă rusă, extremism de dreapta sau ambele. Aceasta ridică întrebarea dacă inițiativa ar putea suprima opiniile legitime sau punctele de vedere alternative sub pretextul luptei împotriva dezinformării.
"În ceea ce privește „dezinformarea”, va fi vorba de a verifica dacă „faptele” sunt sau nu în concordanță cu poziția Ursulei van der Leyen.
Orice se abate de la o viziune pro-europeană va fi etichetat propagandă rusă, propagandă de extremă dreapta sau ambele."
a scrie el pe X
Îngrijorarea lui Le Sommier se bazează pe ideea că definiția „dezinformării” ar putea fi manipulată pentru a se alinia cu „viziunea europeistă” a Ursulei von der Leyen, etichetând criticile legitime drept propagandă. Această teamă nu este complet nefondată. Istoria UE în abordarea dezinformării, în special în contextul interferențelor rusești (așa cum a fost menționat într-un articol din 2019 al New York Times), arată o tendință de a asocia anumite narațiuni – precum cele anti-UE sau anti-NATO – cu influențe străine sau extremism de dreapta. Dacă Spotlight sau alte inițiative similare adoptă o definiție restrânsă a discursului acceptabil, ar putea exercita indirect presiune asupra platformelor sau a mass-mediei pentru a suprima conținutul care contestă narațiunea UE, chiar dacă acel conținut este corect din punct de vedere faptic sau reprezintă o opinie validă.
Virginie Joron, eurodeputată franceză din partea partidului Adunarea Națională (Rassemblement National), a postat si ea un mesaj pe X:"Așa cum am anunțat cu câteva zile în urmă, Comisia Europeană, care vrea să controleze totul pentru a asigura cenzura, pune în aplicare o rețea de verificatori de fapte pentru a apăra narațiunea de la Bruxelles."
En guise de « désinformation », il va s’agir de vérifier si les « faits » sont conformes ou non avec la position d’Ursula van der Leyen.
— Régis Le Sommier (@LeSommierRgis) April 11, 2025
Tout ce qui s’écartera d’une vision européiste sera taxé de propagande russe, d’extrême droite ou les deux… https://t.co/B67MyB00Tp
????Comme je l’avais annoncé il y a quelques jours, la Commission européenne qui veut tout contrôler
— Virginie Joron (@v_joron) April 11, 2025
pour assurer la censure met en place un réseau de fact-checkers pour défendre le narratif de Bruxelles. https://t.co/U8YSV9AgSq