Publicația britanică The Independent a realizat un top al statelor greu de invadat. Pe primul loc se află Elveția, o țară care are pregătit un plan de apărare pu la punct încă din secolul 19. Planul, denumit "Reduta Națională", a fost pus la punct imediat după ce de-al doilea Război Mondial, când riscul unei invazii sovietice era destul de risicat.
Planul de apărare a Elveției are ca punct central Alpii, care, în cazul unui atac, ar urma să fie folosiți ca scut defensiv. În munți, armata elvețiană a cinstruit tuneluri, buncăre și fortărețe care pot adăposti militarii și de unde pot fi atacați inamicii.
Chiar dacă Elveția are doar 150.000 de militari activi, în caz de invazie pot fi activați imediat 4.000.000 de cetățeni cu pregătire militară, plus alte 3.000.000 de cetățeni gata de luptă. Practic, într-o clipită, întreaga națiune elvețiană ar fi pregătită să lupte cu invadatorii.
Pe locul al doilea se află Noua Zeelandă, stat aflat la peste 1.500 de kilometri departare de orice alt teritoriu important, cel mai aproape fiind Australia.
Al treilea loc este ocupat de Rusia. Mărimea teritoriului, clima și populația sunt trei motive care fac din Rusia o țară greu de invadat. Potrivit The Independent, nu există nicio altă armată suficient de mare pentru a deține întreg controlul asupra teritoriului Rusiei. (V.M.)