Trump vrea să supună Hollywoodul, bastionul „woke”

13 Apr 2025
Trump vrea să supună Hollywoodul, bastionul „woke”

„Toată lumea la adăpost”: Donald Trump își îndreaptă atenția spre Hollywood, pe care îl consideră bastionul ideologiei „woke”. Sub presiunea noii administrații, studiourile americane încep deja să-și recalibreze mesajele și conținutul, renunțând treptat la promovarea diversității și a valorilor progresiste în favoarea unor teme tradiționale, patriotice și religioase. O anchetă federală împotriva Disney, ordonată de Trump, marchează începutul unei confruntări directe între puterea politică și industria divertismentului, cu implicații majore pentru viitorul culturii populare americane, scrie Le Figaro

Mai puține programe militante, mai multe seriale și filme bazate pe valori familiale și tradiționale: studiourile încep să se adapteze pentru a plăcea Americii MAGA.

La Hollywood a sosit un nou șerif. Și nu a venit ca să joace un rol de decor. Pentru cei care încă se îndoiau, Donald Trump tocmai le-a reamintit – în stilul său. Brutal. La sfârșitul lunii martie, noul președinte al Statelor Unite, aflat în plină cruciadă împotriva „wokismului”, a pus Disney în vizor. El a însărcinat autoritatea americană de reglementare a telecomunicațiilor, FCC, condusă de un apropiat al său, Brendan Carr, să deschidă oficial o anchetă asupra gigantului de divertisment, acuzat că promovează în exces diversitatea. Dacă e să fie făcut un exemplu, atunci mai bine să fie ales cel mai emblematic studio de la Hollywood. Și, mai ales, cel considerat de conservatori simbolul „capitalismului woke”.

Industria sub presiune

Simțind pericolul, Mickey – la fel ca Paramount și Warner Bros. Discovery – începuse deja să-și schimbe tonul cu câteva săptămâni înainte. La mijlocul lui februarie, gigantul global al divertismentului trimitea un memo intern anunțând că va reduce din inițiativele sale, precum programul „Reimagine Tomorrow”, destinat promovării talentelor subreprezentate și poveștilor mai incluzive. Arătând bunăvoință, compania spera, probabil, să evite loviturile noii administrații. N-a fost suficient.

Ancheta împotriva Disney, care urmează celei împotriva Comcast (compania-mamă a NBCUniversal), se înscrie în cadrul unei mari ofensive lansate de Trump împotriva politicilor de diversitate, echitate și incluziune (DEI). Ca multe alte sectoare, toate companiile media și de divertisment se confruntă acum cu o presiune intensă.

Efectele sunt deja vizibile. În primul mandat al lui Donald Trump, Hollywoodul – susținător tradițional al taberei democrate – s-a poziționat ca un bastion al rezistenței. Robert De Niro îl numea atunci pe Trump „idiot” și „cretin”. Actorul Chris Evans îl descria ca pe un „inconștient periculos”, iar Cher declara public că își dorește ca președintele „să dispară de pe fața pământului”. Chiar și în noiembrie trecut, când candidata democrată Kamala Harris – susținută financiar de establishmentul hollywoodian – a fost nevoită să-și recunoască înfrângerea, vedetele s-au mobilizat. Jamie Lee Curtis îndemna la „trezire și luptă”, iar John Cusack denunța în Trump un „fascist cu putere absolută”. De atunci însă, „toată lumea s-a retras în adăposturi”, remarcă un observator.

Fortăreața progresistă de la Hollywood

Fără să-și întoarcă public tabăra, vedetele prezente la începutul lui martie pe covorul roșu al premiilor Oscar de la Los Angeles au fost ciudat de tăcute. Nicio atac frontal, niciun strigăt de rezistență… Cu excepția câtorva remarci voalate, precum „Glorie Ucrainei!”, rostit de actrița Daryl Hannah, acea seară s-a remarcat printr-un tăcere asurzitoare. Trump era, poate, în toate gândurile. Totuși, numele său nu a fost pronunțat nici măcar o dată. „Criticile au fost cel mult discrete”, eufemizează același observator. „Aceasta trădează o formă de prudență atentă.”

Când unii îndrăznesc totuși să se exprime, Trump reacționează fără menajamente. George Clooney, democrat convins, care acuză administrația că vrea să reducă la tăcere presa americană? „Un actor de mâna a doua și un comentator ratat”, scrie Trump pe rețelele sociale.

Președintele american se află acum într-o poziție de forță pentru a doborî fortăreața progresistă hollywoodiană. Contextul general îi este favorabil. În urmă cu trei luni, Los Angeles era devastat de cele mai distrugătoare incendii din istorie, afectând grav industria. Un nou șoc, după pandemia și greva dublă a actorilor și scenariștilor din 2023, care a paralizat întreg ecosistemul. Sectorul este slăbit.

Presiuni economice și culturale

Creșterea taxelor vamale impuse de președinte riscă să agraveze și mai mult situația: costuri mai mari de producție, măsuri de retorsiune pentru exporturile de blockbustere – precum China, care tocmai a anunțat că va reduce numărul de filme americane difuzate – sau scăderea bugetelor de publicitate. Nu e de mirare că David Zaslav, șeful Warner Bros. Discovery, le-a cerut recent studiourilor să reducă cheltuielile.

Trump are acum pârghii reale pentru a influența conținutul hollywoodian în direcția liniei sale conservatoare. Nu doar că programele DEI sunt supuse unei anchete oficiale, dar președintele poate interveni și în fuziuni sau achiziții care nu îi convin. De exemplu, pentru a finaliza fuziunea de 8,4 miliarde de dolari cu Skydance, Paramount are nevoie de aprobarea FCC – care întârzie să se pronunțe. Dosarul riscă să fie blocat din cauza procesului intentat de Trump postului CBS pentru difuzarea unei interviuri cu Kamala Harris. Trump cere 20 de miliarde de dolari despăgubiri.

Tech-ul, noul aliat al lui Trump

Un alt atu în mâinile președintelui: giganții tech care domină Hollywoodul. Amazon a cumpărat MGM. Apple și Netflix investesc miliarde în producții pentru platformele lor. Amazon intenționează să lanseze cel puțin 14 filme pe an în cinematografe – mai mult decât Disney, care are în plan doar 12 blockbustere. „Giganții tech sunt jucători-cheie în Hollywood. Și majoritatea au jurat credință lui Donald Trump, așa cum s-a văzut la inaugurare”, spune un expert în ecosistemul audiovizual american.

Președintele va putea influența direct linia editorială a studiourilor. „Va exista un efect de balans, e inevitabil. De vreme ce studiourile au început deja să se îndepărteze de politicile DEI, schimbarea se va resimți și în conținut.” Reuters relatează că un showrunner a aflat, chiar în ziua următoare alegerii lui Trump, că serialul său, bazat pe un casting divers și incluziv, a fost anulat.

Eșecuri „woke” și revenirea valorilor tradiționale

Primele schimbări se văd deja pe ecran. La sfârșitul lui 2024, Disney a eliminat dintr-un serial animat pentru copii o poveste centrată pe un personaj transgender. Două epopei biblice, Marie pe Netflix și House of David pe Amazon, s-au bucurat de succes. Netflix a semnat un parteneriat cu regizorul Tyler Perry pentru producții cu teme religioase. Amazon va redifuza integral emisiunea The Apprentice, care l-a făcut celebru pe Trump, și pregătește un documentar despre Melania Trump, cu un buget de 40 de milioane de dolari.

Programele despre poliție, precum On Patrol: Live (Peacock), revin în forță. Mai puține producții „militante”, mai multe filme și seriale cu valori familiale și tradiționale: pentru a seduce electoratul MAGA, Hollywoodul se întoarce către Dumnezeu și America rurală. „Probabil vom vedea mai multe filme gen Rambo, pline de testosteron. Și, fără îndoială, un nou val de westernuri”, prezice un fost director francez al unei mari companii de la Hollywood.

O Americă virilă revine în prim-plan, întruchipată de actori precum Sylvester Stallone, Mel Gibson și Jon Voight – „ambasadori speciali” ai lui Trump trimiși în „acest loc simbolic, dar agitat, care este Hollywoodul”, după cum a spus el. Misiunea lor? Make Hollywood Great Again. „Treptat, toate valorile MAGA ar putea ajunge să irige întregul pipeline de divertisment”, conchide fostul director francez.

Transformarea studiourilor americane pare cu atât mai firească cu cât multe producții „woke”, precum ultimul remake Albă ca Zăpada, au fost eșecuri de box office. Chiar și înainte de revenirea lui Trump, Disney constata că direcția sa progresistă a afectat profitabilitatea. Hollywoodul rămâne un bastion al idealurilor de stânga – dar, mai presus de toate, este o industrie pragmatică. O industrie în criză, pentru care „business must go on”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră