Oferta Bruxelles-ului de eliminare reciprocă a tarifelor nu este suficientă, spune președintele SUA, care indică însă că este deschis unui acord dacă blocul comunitar se angajează să reducă deficitul comercial înregistrat în schimburile de bunuri., scrie Politico
Uniunea Europeană va trebui să se angajeze că va cumpăra energie americană în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru a beneficia de o scutire de la noile taxe impuse de Donald Trump, a declarat luni seară președintele SUA, respingând oferta Comisiei Europene de „zero pentru zero” în privința tarifelor aplicate autoturismelor și bunurilor industriale.
Declarațiile lui Trump, făcute în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, au venit ca reacție la afirmațiile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care anunțase luni că UE este dispusă să elimine complet tarifele la autoturisme și produse industriale importate din SUA, dacă Washingtonul va face același lucru.
Întrebat de un jurnalist dacă această ofertă este suficientă pentru ca el să renunțe la tarife, Trump a răspuns: „Nu, nu este.”
„Avem un deficit comercial cu Uniunea Europeană de 350 de miliarde de dolari și acesta va dispărea rapid”, a adăugat Trump. „Una dintre metodele prin care acest deficit poate fi eliminat ușor și rapid este ca ei să cumpere energia noastră... pot cumpăra, iar noi putem elimina 350 de miliarde într-o săptămână. Trebuie să cumpere și să se angajeze să cumpere o cantitate echivalentă de energie.”
Oferta Ursulei von der Leyen a venit după ce Trump impusese, săptămâna trecută, taxe de 20% asupra importurilor din UE și un tarif minim de 10% pentru alți parteneri comerciali. În reacție, piețele financiare globale au pierdut trilioane de dolari, iar bursele europene au înregistrat luni cele mai mari scăderi zilnice de la începutul pandemiei de Covid-19.
„Multă lume spune: «Oh, excedentul comercial nu contează». Din punctul meu de vedere, contează foarte mult. Este aproape ca o declarație de profit și pierdere”, a afirmat Trump.
Președintele american a făcut aceste declarații din Biroul Oval, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită la Washington pentru a discuta cu Trump și a căuta o soluție privind tarifele impuse de SUA. În comentariile adresate presei după întâlnire, Trump și-a reiterat criticile la adresa UE, dar a sugerat că este deschis unui acord, atâta timp cât blocul comunitar se angajează să reducă deficitul comercial cu Statele Unite prin achiziția de energie americană.
Ideea ca UE să cumpere energie din SUA pentru a evita tarifele nu este nouă. Imediat după realegerea lui Trump, von der Leyen a sugerat deschiderea unor negocieri pentru achiziția de gaz natural lichefiat (GNL) american. Însă, potrivit publicației POLITICO, partea americană nu a oferit clarificări privind modul în care ar funcționa un astfel de acord.
Întrebat luni dacă taxele sale globale sunt o tactică de negociere sau o măsură permanentă, Trump a spus: „Pot fi taxe permanente, dar pot exista și negocieri, pentru că avem nevoie de lucruri care merg dincolo de taxe.” A adăugat: „Dacă putem încheia un acord cu adevărat corect și bun pentru Statele Unite – nu unul bun pentru alții – acesta este principiul America First. Acum este America pe primul loc.”
Mai târziu, în cadrul conferinței de presă, un jurnalist l-a întrebat pe Trump dacă există una sau două țări cu care SUA sunt mai aproape de o reducere a tarifelor, iar acesta a menționat UE: „Uniunea Europeană. Adică, oricât de prost ne-au tratat, și-au redus practic tarifele la mașini. Cred că le-au coborât la 2,5% și am auzit că se poate chiar la zero.”
Totodată, el a sugerat că dorește ca UE să-și reducă standardele pentru a permite intrarea unui volum mai mare de produse americane pe piața europeană, referindu-se la măsurile de siguranță drept „taxe non-monetare”.
„Sunt bariere în care impun reguli care fac imposibilă vânzarea unei mașini... fac totul atât de dificil – standardele și testele”, a declarat Trump. „Ei creează reguli și reglementări cu un singur scop: să nu poți vinde produsul tău în acele țări. Și nu vom permite asta. Astea se numesc bariere non-monetare.”
Ca o justificare pentru politica sa, președintele a făcut referire la perioada istorică în care SUA au avut tarife ridicate.
„Știți, țara noastră a fost cea mai puternică între 1870 și 1913”, a spus Trump. „Știți de ce? Totul se baza pe taxe. Nu aveam impozit pe venit. Apoi, în 1913, un geniu a venit cu ideea: hai să-i taxăm pe oamenii din țara noastră, nu pe țările străine care ne jefuiesc.”