Trump este asaltat de cereri pentru negocieri comerciale

06 Apr 2025
Trump este asaltat de cereri pentru negocieri comerciale

 În urma noilor tarife vamale impuse de președintele Donald Trump, administrația americană susține că măsura a generat un val de solicitări pentru negocieri comerciale din partea a peste 50 de țări. Brooke Rollins a declarat că statele „au supraîncărcat liniile telefonice” pentru a discuta despre comerț, scrie Politico

Consilierul economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, a minimizat impactul negativ potențial al taxelor.

Oficiali ai administrației Trump au apărat duminică acțiunea amplă privind taxele impuse săptămâna trecută de președintele Donald Trump, afirmând că aceasta a declanșat un val de cereri de negociere din partea țărilor afectate de noile taxe vamale.

„Avem 50 de țări care sună încontinuu la Casa Albă”, a declarat secretarul pentru Agricultură, Brooke Rollins, în emisiunea „State of the Union” de la CNN. „Și, probabil, și pe telefonul mobil al președintelui, și poate chiar pe cel al [secretarului Comerțului] Howard Lutnick. Și am auzit și eu de la unii.”

Consilierul economic Kevin Hassett a declarat într-un interviu acordat lui George Stephanopoulos în emisiunea „This Week” de la ABC că a fost informat sâmbătă seara de Biroul Reprezentantului Comercial al SUA că „peste 50 de țări au contactat președintele pentru a începe negocieri.” Nici Rollins, nici Hassett nu au precizat ce țări au făcut aceste demersuri.

Decizia lui Trump de săptămâna trecută de a impune o taxa minima de 10% pentru aproape toate țările și taxe de până la 50% pentru aproximativ 60 de parteneri comerciali considerați de administrația sa ca fiind nedrepți cu SUA în privința comerțului a dus la o scădere masivă a piețelor bursiere și a alimentat temerile legate de o posibilă recesiune, cauzată de costuri mai mari pentru consumatori, incertitudine pentru afaceri și represalii comerciale externe.

În plus, Trump și alți oficiali din administrație au transmis mesaje contradictorii privind scopul principal al taxelor— dacă acestea au ca scop generarea a „trilioane de dolari” venituri noi și stimularea producției interne, așa cum a declarat Trump săptămâna trecută, sau dacă sunt menite să forțeze țările să reducă propriile taxe și bariere comerciale. Cele două obiective sunt oarecum contradictorii, deoarece cu cât Trump ajunge la mai multe acorduri de eliminare a taxelor, cu atât veniturile generate vor fi mai mici.

Casa Albă și Biroul Reprezentantului Comercial al SUA nu au oferit deocamdată o listă a țărilor care doresc să inițieze discuții, dar mai mulți parteneri comerciali, inclusiv Uniunea Europeană cu cele 27 de state membre, și-au exprimat dorința de a negocia. Liderul suprem al Vietnamului, To Lam, a discutat telefonic cu Trump săptămâna trecută după anunțul privind taxele și a trimis în weekend o scrisoare în care solicită o amânare de 45 de zile pentru a avea timp să negocieze un acord, potrivit unor surse media.

China a criticat dur acțiunea lui Trump și a răspuns cu taxe de 34% asupra produselor americane, echivalente cu cele impuse Chinei în cel mai recent pachet tarifar. Acestea se adaugă la o taxă de 20% impusă anterior în acest an, ca mijloc de presiune asupra Chinei pentru a face mai mult în combaterea traficului de fentanil și precursori de fentanil către SUA.

Biroul Reprezentantului Comercial al SUA este o agenție mică, cu aproximativ 250 de angajați, ceea ce ridică întrebări despre capacitatea sa de a răspunde rapid unui val de solicitări simultane pentru negocieri.

Într-un interviu pentru NBC, în emisiunea „Meet the Press”, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a spus că Trump va decide dacă va negocia sau nu, dar a avertizat să nu se aștepte la acorduri rapide.

„Cred că este o decizie ce aparține președintelui Trump”, a spus Bessent. „Dar vă pot spune că, așa cum doar el poate face în acest moment, și-a creat o poziție de maximă forță. Peste 50 de țări au contactat administrația pentru a discuta despre reducerea barierelor comerciale netarifare, scăderea taxelor, oprirea manipulării valutare. Și... știți, au fost actori rău-intenționați de mult timp. Nu e genul de problemă care se negociază în câteva zile sau săptămâni.”

Bessent a minimizat, de asemenea, riscul ca taxele să provoace inflație, afirmând că există o diferență între o „ajustare unică de preț” și o creștere constantă a prețurilor. El a numit și scăderea de pe piețele bursiere o „ajustare” care nu înseamnă neapărat că urmează o recesiune.

„Cine știe cum va reacționa piața azi sau peste o săptămână? Ceea ce ne interesează este să construim fundamente economice solide pentru prosperitate pe termen lung,” a spus el.

Taxa de bază de 10% a intrat în vigoare sâmbătă dimineața, iar taxele mai mari, aplicate celor aproximativ 60 de parteneri comerciali, intră în vigoare miercuri dimineața.

Într-un interviu acordat CBS, în emisiunea „Face the Nation”, Howard Lutnick a apărat cu fermitate noile taxe pe importuri, susținând că acestea sunt necesare pentru securitatea națională pe termen lung a Statelor Unite și părând să excludă posibilitatea unor acorduri rapide pentru amânarea sau eliminarea acestora.

„Nu va exista nicio amânare. Taxele vor rămâne în vigoare pentru zile și săptămâni. Asta e evident. Președintele trebuie să reseteze comerțul global — toți au excedent comercial, iar noi avem deficit,” a declarat Lutnick.

„Taxele vin,” a adăugat ulterior în același interviu, când a fost întrebat din nou despre o posibilă întârziere, spunând despre Trump: „Nu glumea. Taxelevin. Desigur că vin.”

Hassett a minimizat și el impactul negativ al taxelor, spunând că eventualele creșteri de prețuri nu vor fi atât de mari precum se tem criticii. El a criticat deciziile comerciale anterioare ale SUA, cum ar fi sprijinirea aderării Chinei la Organizația Mondială a Comerțului, despre care a spus că au afectat salariile și locurile de muncă mai mult decât au redus prețurile. „Am avut produse mai ieftine în magazine, dar mai puține locuri de muncă,” a spus el.

Fostul secretar al Trezoreriei, Larry Summers — economist care a lucrat în administrațiile Clinton și Obama — a numit mișcarea tarifară a lui Trump „cea mai mare lovitură auto-provocată asupra economiei noastre din istorie”.

„Creștem inflația pentru că prețurile sunt mai mari din cauza taxelor, ceea ce înseamnă mai puțină putere de cumpărare, mai puține locuri de muncă,” a spus Summers într-un interviu pentru „This Week”.

„Piețele privesc toate acestea și cred că valoarea companiilor va scădea cu 5 trilioane de dolari față de estimările de dinaintea acestor taxe. Și asta este doar pierderea companiilor — dacă adăugăm și pierderile consumatorilor, o estimare rezonabilă ar fi în jur de 30 de trilioane de dolari,” a spus Summers.

El a criticat și credința veche de decenii a lui Trump că taxele sunt bune pentru economie, comparând-o cu „echivalentul economic al creaționismului în biologie sau al renunțării la vaccinuri în medicină.”

„Întrebarea este dacă consilierii săi vor avea curajul să-i spună asta și să se distanțeze de astfel de politici,” a încheiat Summers.

Alte stiri din Externe

Ultima oră