„Știu ce fac”: Trump se apără în privința taxelor vamale și susține că unele țări „pupă în fund” Statele Unite

09 Apr 2025
„Știu ce fac”: Trump se apără în privința taxelor vamale și susține că unele țări „pupă în fund” Statele Unite

Președintele american Donald Trump a declanșat o nouă escaladare a tensiunilor comerciale internaționale prin impunerea unor tarife vamale record, vizând zeci de parteneri comerciali ai Statelor Unite. Cu un ton sfidător și o retorică agresivă, liderul de la Casa Albă și-a apărat măsurile în fața republicanilor, afirmând: „Știu ce fac”. Trump susține că noile politici comerciale sunt menite să reafirme supremația economică a Americii, în timp ce piețele globale resimt deja efectele colaterale ale acestui „război al tarifelor”, crie Le Figaro

În fața unor congresmeni republicani, marți, președintele SUA, Donald Trump, a apărat politica comercială agresivă pe care o conduce de mai multe săptămâni din fruntea Casei Albe, s

Începând de miercuri dimineață, Trump a impus o nouă serie de tarife vamale la import pentru zeci de parteneri comerciali, inclusiv un tarif colosal de peste 100% pentru China, ceea ce a provocat o escaladare bruscă a tensiunilor dintre cele două mari puteri mondiale.

Această suprataxare – de exemplu, 20% pentru Uniunea Europeană – a dus la scăderi abrupte pe bursele asiatice. În cazul Chinei, Casa Albă a publicat un decret prezidențial „amendat”, care majorează taxa vamală aplicată importurilor din China de la 34% la 84%. Adăugând și cele 20% deja în vigoare, taxa totală ajunge la 104%, un nivel considerat complet prohibitiv.

„China nu va accepta niciodată așa ceva”, a avertizat marți un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului din Beijing, după ce a doua cea mai mare economie a lumii a anunțat, la rândul ei, o creștere cu 34 de puncte procentuale a propriilor taxe vamale pentru produsele importate din SUA, începând de joi.

Piețele financiare, zguduite de războiul comercial

Chiar dacă marți seara a avut loc o ușoară revenire, bursele din întreaga lume au fost profund afectate de războiul comercial declanșat de Trump.

Peste noapte, indicele principal Nikkei de la Tokyo a scăzut cu 2,62%, după un declin de până la 3,5%. La Seul, indicele Kospi a pierdut 0,6%. Bursa din Sydney a scăzut cu 0,84%, cea din Taipei cu 2%. Nici piețele chineze nu au fost ocolite: –2% la Hong Kong, –0,86% la Shanghai și –1% la Shenzhen.

Prețul petrolului a continuat să se prăbușească (ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în jur de 60 de dolari barilul), iar wonul sud-coreean s-a depreciat până la un minim nemaiatins din 2009.

La nivel global, o primă rundă de tarife vamale de +10% a intrat în vigoare sâmbătă pentru toate importurile din SUA. Cu excepția celor 104% aplicate Chinei, noua suprataxare americană intrată în vigoare miercuri afectează circa 60 de parteneri comerciali, cu tarife cuprinse între 11% și 50% – precum 20% pentru UE sau 46% pentru Vietnam.

În discursul său, Trump a încercat să-și liniștească susținătorii: „Știu ce fac.” El a adăugat, într-o manieră provocatoare, că „unele țări pupă fundul Americii acum”, într-o referire la reacțiile internaționale față de politica sa comercială agresivă.

Reacția UE, așteptată

În fața panicii de pe piețele bursiere, Donald Trump încearcă să liniștească spiritele. Marți seară, el a promis „acorduri făcute la comandă, nu de-a gata, ci de calitate înaltă, ca de haute couture, în special cu aliații militari ai Americii, în frunte cu Japonia și Coreea de Sud.

În timpul unei cine cu lideri ai Partidului Republican, miliardarul conservator, care zdruncină ordinea economică liberală mondială, s-a declarat mulțumit că zeci de state – inclusiv China, potrivit lui – „fac tot posibilul” pentru a ajunge la un acord cu Washingtonul.

„Țările astea ne sună doar ca să ne pupe în fund”, a declarat el cu emfază. „Știu ce fac, la naiba”, a mai adăugat.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, principalul partener comercial al Statelor Unite, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la „evitarea escaladării”, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul chinez Li Qiang.

Alte stiri din Externe

Ultima oră