Fostul ministru de Interne maltez, Manuel Mallia, este acuzat că s-a folosit de funcţia pe care a deţinut-o pentru a-i acorda cetăţenia malteză soţiei sale românce, Elena Codruţa, cu trei ani mai devreme decât prevede legea în cazul căsătoriilor cu cetăţeni străini. Ziarul Malta Independent este foarte supărat pe actualul ministru de Interne deoarece evită răspunsurile la întrebările punctuale legate de cazul soţilor Mallia.
Acum o lună, The Malta independent a descoperit că în timp ce cuplul s-a căsătorit în iulie 2012, soţia lui Manuel Malia a devenit cetăţean maltez doi ani mai târziu, în 2014, şi nu după 5 ani de la casătorie, aşa cum prevăd legile de acolo în cazul în care soţul sau soţia e cetăţean străin. La momentul în care Elena Codruţa Mallia a primit cetăţenia malteză, Manuel Mallia era ministru responsabil pentru cetăţenie. Malta Independent scrie că, în ciuda dezvăluirilor sale, actualul ministru de Interne maltez ignoră întrebările ziarului în cazul Mallia, acesta precizând doar că „doamna Mallia, care era deja cetăţean european, a primit cetăţenia în concordanţă cu legislaţia malteză în vigoare".
Ziarul comentează că un asemenea răspuns vag la întrebări punctuale nu poate fi explicat decât printr-o încercare de muşamalizare a cazului, dar poate fi şi un posibil exerciţiu pentru a limita pagubele de imagine într-o situaţie stânjenitoare pentru guvernul maltez.
Un reporter al ziarului a început să facă săpături în acest caz după ce un articol publicat în luna martie arăta că Ministerul Sănătăţii a fost implicat într-o dispută legală cu soţia fostului ministru, Elena Codruţa Mallia, născută Cristian. Aceasta a refuzat să plătească o factură de 3000 de euro spitalului Mater Dei. Ulterior, ea a primit o somaţie de plată, iar băncile au primit o cerere de poprire pe conturi. A fost găsit doar un singur cont pe numele ei la o bancă locală, cu 2,221 euro. Elena Codruţa Malia a contestat retragerea banilor şi a adus o copie după paşaport susţinând că persoana care trebuie să plătească factura la spital nu poartă numele ei.
În acest context, ziariştii au descoperit că Elena Codruţa Mallia a primit cetăţenia malteză mai devreme decât prevede legea. Ei notează că la începutul lui 2014, ea inca avea un număr de ID ce se termina în A, ceea ce înseamna că era rezident străin (alien).