Dupa mai mult de 80 de ani de la presedintia Ligii Natiunilor detinuta de Nicolae Titulescu, Romania are sansa sa dea lumii noul secretar general al Natiunilor Unite!
Daca, intr-adevar, acesta este momentul potrivit pentru ca o femeie sa devina secretar general al ONU, de ce aceasta sa nu fie din Romania? Numele Simonei Miculescu este unul care s-a impus deja pe scena internationala.
Ambasadoarea Simona Miculescu, Reprezentantul Permanent al Romaniei pe langa Natiunile Unite, este un posibil viitor secretar general al Natiunilor Unite, scrie ambasadorul Palitha Kohona, intr-un articol de opinie publicat de site-ul Inter Press Service News Agency. „Printre posibilii aspiranti din Estul Europei se numara fostul subsecretar general si fostul presedinte al Sloveniei, Danilo Turk, directorul executiv al UNESCO, Irena Bukova, din Bulgaria, comisar european, Kristalina Georgieva, din Bulgaria, presedintele lituanian, Dalia Grybauskaite, vicepremierul si ministrul de Externe din Muntenegru, Igor Luksic si populara Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Natiunile Unite, Simona Miculescu”, scrie IPS.
Ambasadoarea Simona Miculescu si-a inceput mandatul de Reprezentant Permanent al Romaniei pe langa Natiunile Unite in 2008. In timpul celor 23 ani de cariera diplomatica a fost purtator de cuvant al MAE si consilier de presa al ministrului (in 1993 si 1999), director al Directiei de comunicare publica al MAE (1994 si 2008), atasat de presa al Ambasadei Romaniei la Washington (1994-1998), precum si coordonatorul Departamentului pentru informatii publice al Misiunii OSCE in Kosovo (1999-2000).
Intre 2000 si 2004 a exercitat functia de consilier de politica externa al Presedintelui Romaniei, devenind prima femeie din istoria diplomatiei romane careia i s-a conferit rangul diplomatic de Ambasador.
Intre 2006 si 2007 a detinut pozitia de consilier principal al Guvernului irakian pentru comunicare publica, in cadrul unui program finantat de USAID.
Complementar carierei diplomatice, Simona Miculescu a acumulat o bogata experienta academica si de comunicare publica, care include detinerea unui doctorat in literatura, initierea si predarea de cursuri de relatii publice internationale la doua universitati din Romania, precum si publicarea mai multor carti si articole pe teme conexe. Este recunoscuta ca fiind unul dintre cei mai buni experti in domeniul managementului relatiilor publice internationale, fiind apreciata in special datorita elaborarii primei curricule universitare pe acest subiect, program de studiu folosit in prezent de mai multe universitati din tara. (M.C)