Primăria Salzburg: Cerşetorilor, avem doar 50 de locuri pentru voi în oraşul nostru!

05 Mai 2015 | scris de Istvan Deak
Primăria Salzburg: Cerşetorilor, avem doar 50 de locuri pentru voi în oraşul nostru!

Autorităţile din Salzburg continuă ofensiva împotriva cerşetorilor români. La şedinţa consiliului local din 20 mai, partidele aflate la putere SPO şi OVP, susţinute de FPO şi consilierii indepedenţi, vor vota punerea în aplicare a unui proiect de combatare a cerşitului pe străzile oraşului. Măsura poate fi implementată în urma unui aviz favorabil din partea Landului Salzburg, care dă mână liberă autorităţilor locale să acţioneze în astfel de cazuri.  

Concret, cerşetorii nu vor avea drept de staţionare pe străzile şi pieţele din oraşul vechi în intervalul orar 8-19. Socialiştii cer inclusiv interzicerea cerşetoriei în interiorul şi în jurul cimitirelor din oraş. „Numărul imigraţiei sărăciei în oraş este de 337 de persoane. Restricţiile vor duce la un număr de doar 50”, se mândreşte viceprimarul Harald Preuner, citat de Salzburger Nachrichten.

 

Este încă neclar cum vor fi aplicate aceste măsuri. De sancţiuni este responsabilă poliţia locală, chiar dacă legislaţia nu prevede care ar trebui să fie cuantumul amenzii. „Vizaţi în mod cert de aceste măsuri sunt cerşetorii rromi din România, dar cum rămâne cu activiştii Greenpeace şi alte organizaţii de genul acesta, care adună donaţii pe stradă pentru diferite cauze nobile?”, se întreabă jurnaliştii austrieci.

 

Preuner speră ca soluţia găsită să nu fie respinsă de Curtea Constituţională a Austriei. „Noi nu am interzis în totalitate cerşetoria. Practic, vorbim de doar 1% din suprafaţa oraşului”, se apără viceprimarul. Autorităţile locale din Salzburg vor chiar să sprijine aceste 50 de persoane, prin cazarea lor provizorie în corturi.

 

Viceprimarul Anja Hagenauer n-a reuşit să exemplifice unde vor fi amplasate acestea şi când vor fi funcţionale. Hagenauer a propus alocarea sumei de 30.000 de euro pentru un asistent social care să se ocupe de cele 50 de persoane, la care se vor adăuga 25.000 de euro pentru asistarea lor medicală. O sumă semnificativă va fi alocată anual din bugetul local pentru proiecte din România care să preîntâmpine migraţia sărăciei.

 

Activiştii pentru drepturile omului ameninţă cu proteste stradale şi acuză măsura ca fiind una rasistă şi antirromi. „Drepturile fundamentale ale omului nu pot fi limitate temporar şi zonal”, acuză aceştia. (I.D)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră