Premierul spaniol Pedro Sánchez a reiterat apelul ca Uniunea Europeană să-și aprofundeze relațiile cu China, respingând avertismentele Statelor Unite, care susțin că acest lucru ar fi dăunător, scrie Bloomberg
„Este necesar să construim o relație pozitivă între Spania și China”, a declarat Sánchez vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Beijing, după întâlnirea cu președintele chinez Xi Jinping. „Spania și Uniunea Europeană apără aceleași principii, aceleași valori și aceleași interese.”
La începutul acestei săptămâni, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a avertizat Uniunea Europeană să nu se reorienteze spre China și să nu se îndepărteze de Statele Unite, menționând în mod special inițiativa lui Sánchez de a aprofunda legăturile cu Beijingul. „Ar fi ca și cum v-ați tăia singuri craca de sub picioare”, a spus el.
Tentativa președintelui Donald Trump de a desființa sistemul comercial global a determinat mai multe țări să își reevalueze relațiile cu SUA și să caute diversificarea lanțurilor de aprovizionare în fața incertitudinii generate de Washington. Uniunea Europeană a afirmat că își dorește noi parteneriate comerciale cu țări care împărtășesc angajamentul față de „schimbul liber și deschis de bunuri”.
Potrivit unor surse apropiate situației, oficiali de rang înalt ai UE intenționează să se întâlnească cu Xi în cadrul unui summit UE-China care ar putea avea loc în luna iulie. Sursele au declarat că planurile nu sunt încă finalizate.
Summitul anual trebuia să aibă loc la Bruxelles, întrucât precedentul s-a desfășurat în China, dar, cum Xi nu ar fi participat, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Antonio Costa au fost de acord cu o nouă vizită în China, a adăugat o altă sursă. Informația a fost publicată inițial de South China Morning Post.
„Avem nevoie de relații reciproc avantajoase și de promovarea unui comerț și a unor investiții echilibrate,” a spus Sánchez în declarațiile introductive dinaintea întâlnirii cu Xi. „Spania este o țară profund pro-europeană și vede China ca pe un partener al Uniunii Europene.”
Xi l-a lăudat pe Sánchez pentru vizitele frecvente în China și a afirmat că Beijingul dorește să dezvolte relațiile bilaterale „cu mai multă determinare strategică și mai multă vitalitate” în contextul „schimbărilor și haosului din situația internațională”.
El a făcut apel, de asemenea, la un efort comun pentru a se opune „izolaționismului, unilateralismului și decuplării,” ceea ce a părut a fi o critică indirectă la adresa SUA. Dezvoltarea stabilă a relațiilor China-Spania este cu atât mai importantă în contextul tulburărilor care afectează lumea, a spus Xi.
Sánchez a profitat de vizita sa în China – a treia în ultimii doi ani – pentru a susține consolidarea legăturilor comerciale cu Beijingul și a calificat tarifele impuse de SUA drept „nejustificate, nedrepte și dăunătoare pentru toată lumea.”
Mulțumindu-i lui Xi pentru întrevedere, Sánchez a afirmat că „demonstrează că China și Spania își doresc un dialog de cel mai înalt nivel.” El a mai anunțat că regele Spaniei, Felipe al VI-lea, va efectua o vizită de stat în China în acest an.
Spania este mai deschisă față de ideea unui parteneriat cu China decât unele dintre țările partenere din UE, care tind să considere China mai degrabă un rival și un competitor. Înainte de a ajunge în China, Sánchez a vizitat Vietnamul, una dintre cele mai dependente de comerț economii ale lumii.
Oficialii europeni au avertizat că tarifele de 145% impuse de Trump Chinei ar putea duce la o avalanșă de produse ieftine redirecționate spre UE. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, într-o postare pe X vineri, că UE trebuie să înceapă să se protejeze „pentru a preveni ca fluxurile din țări terțe să destabilizeze piața noastră.”
Pe măsură ce relațiile cu SUA se deteriorează, China caută sprijin în Europa pentru a face front comun împotriva amenințărilor tarifare venite din partea lui Trump. Ministrul Comerțului chinez, Wang Wentao, a făcut apel către UE pentru aprofundarea relațiilor comerciale, cu scopul de a „aduce mai multă stabilitate și predictibilitate” în lume, în cadrul unei întâlniri cu comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic.
Separat, UE și China au convenit să discute cooperarea în lanțurile de aprovizionare pentru vehicule electrice (EV), a spus o sursă apropiată discuțiilor. Aceste discuții ar include investiții chineze, dar este esențial ca ele să nu se limiteze la asamblarea de vehicule în Europa, ci să includă și transferuri de valoare adăugată, know-how și tehnologii.
În cadrul unei vizite în China la sfârșitul lunii trecute, Sefcovic și omologii săi chinezi au convenit, de asemenea, să reia eforturile pentru explorarea unor așa-numite „angajamente de preț” ca alternativă la tarifele impuse de UE vehiculelor electrice din China, au mai spus sursele.
Totuși, acestea au avertizat că discuțiile privind vehiculele electrice se află într-un stadiu incipient și că negocierile privind un mecanism de control al prețurilor și volumelor de export, menit să evite tarifele, eșuaseră anterior și necesită o schimbare de poziție din partea Beijingului pentru a putea progresa.
Alte subiecte discutate au inclus nemulțumiri mai vechi ale UE legate de supracapacitatea Chinei, accesul la date, drepturile de proprietate intelectuală, precum și accesul pe piață în domenii precum produsele farmaceutice, tehnologiile avansate și bunurile agroalimentare.
Cele două părți explorează, de asemenea, posibilități de actualizare a unui acord de cooperare vamală, potrivit surselor.