Pentagonul ia în considerare retragerea a mii de soldați americani din România și Polonia

08 Apr 2025
Pentagonul ia în considerare retragerea a mii de soldați americani din România și Polonia

Potrivit unor oficiali americani și europeni, Pentagonul ia în calcul reducerea contingentului militar desfășurat în România și Polonia, măsură care riscă să transmită un semnal greșit Moscovei și să stârnească îngrijorări în rândul aliaților NATO. Pe fondul eforturilor președintelui Donald Trump de a obține o încetare a focului în Ucraina și de a reorienta prioritățile strategice americane către Asia, ideea unei retrageri parțiale a trupelor generează neliniște cu privire la angajamentul Washingtonului față de apărarea flancului estic al Europei, scrie NBC

Înalți oficiali ai Departamentului Apărării analizează o propunere de retragere a până la 10.000 de soldați din Europa de Est, ceea ce a stârnit îngrijorare pe ambele maluri ale Atlanticului că o astfel de mișcare l-ar putea încuraja pe Vladimir Putin, potrivit a șase oficiali americani și europeni care au fost informați în legătură cu acest plan.

Unitățile vizate fac parte din cei 20.000 de militari desfășurați de administrația Biden în 2022 pentru a întări apărarea țărilor aflate la granița cu Ucraina, după invazia rusă. Numărul exact este încă în discuție, dar propunerea ar putea presupune retragerea a până la jumătate dintre forțele trimise de Biden.

Discuțiile interne despre reducerea prezenței trupelor americane în România și Polonia au loc în contextul în care președintele Donald Trump încearcă să-l convingă pe Putin să accepte un acord de încetare a focului.

Cei șase oficiali americani și europeni, care au cerut anonimatul, au oferit detalii despre propunere care nu au fost făcute publice anterior. Dacă Pentagonul va adopta această măsură, ar întări temerile că Statele Unite își abandonează vechii aliați europeni care consideră Rusia o amenințare tot mai mare, au declarat oficiali europeni.

„Rușii ar interpreta o reducere a trupelor americane ca pe o slăbire a descurajării, ceea ce le-ar crește disponibilitatea de a se amesteca în diferite moduri în Europa,” a declarat Seth Jones, vicepreședinte senior la Center for Strategic and International Studies.

Administrația Trump a transmis clar că își dorește ca aliații europeni să își asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare, permițând astfel SUA să-și concentreze resursele militare asupra Chinei și altor priorități.

În prima sa vizită în străinătate în calitate de secretar al apărării, Pete Hegseth a declarat într-un discurs la Bruxelles, în februarie, că „realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în principal pe securitatea Europei.” În schimb, SUA se vor axa pe securizarea graniței sudice și contracararea Chinei, a mai spus Hegseth.

Elbridge Colby, care urmează să fie confirmat în curând de Senat ca principal consilier pe politici al Pentagonului și al treilea oficial ca rang, a pledat pentru o concentrare mai mare asupra Chinei. Colby s-a opus alocării de resurse suplimentare pentru Ucraina și a susținut reducerea trupelor din Europa în favoarea consolidării poziției SUA în fața amenințării chineze.

Senatorul Roger Wicker, republican din Mississippi și președintele Comisiei pentru Forțele Armate, a criticat joi această abordare, afirmând: „Unii cred că acum este momentul pentru o reducere drastică a prezenței noastre militare în Europa,” fără a oferi detalii.

„Mă îngrijorează acele opinii profund eronate și periculoase promovate de unii birocrați de rang mediu din cadrul Departamentului Apărării,” a adăugat el, fără a-i nominaliza. „Aceștia au lucrat pentru retragerea SUA din Europa, adesea fără să se coordoneze cu secretarul apărării.” Un purtător de cuvânt al Pentagonului nu a răspuns solicitării de comentarii. Armata a refuzat, de asemenea, să comenteze.

„Președintele analizează constant desfășurările și prioritățile pentru a se asigura că pune America pe primul loc,” a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes, într-o declarație pentru NBC News. În contextul reducerilor bugetare ale Pentagonului, diminuarea prezenței militare americane în Europa ar elibera resurse, posibil pentru regiunea indo-pacifică, considerată o prioritate strategică mai mare de către oficialii administrației.

Renunțarea la desfășurarea de unități de luptă în Europa de Est ar putea, de asemenea, să genereze economii pentru armată, care încearcă să investească mai mult în echipamente și arme inovatoare.

În prezent, aproximativ 80.000 de soldați americani sunt staționați în Europa. După declanșarea războiului de către Rusia, parlamentarii ambelor partide au susținut o prezență militară americană robustă pe flancul estic al NATO, considerând-o un semnal important pentru Putin că SUA rămân angajate în apărarea acestor state de graniță.

Însă Trump a candidat cu promisiunea de a pune capăt rapid războiului și, în prezent, face presiuni pentru o încetare a focului. El a adoptat o poziție foarte diferită față de Ucraina comparativ cu Biden, care a promis că va furniza arme și sprijin atât timp cât va fi necesar pentru ca Kievul să câștige.

Trump a cerut Ucrainei să accepte concesii de la începutul negocierilor. El a suspendat sprijinul militar și de informații pentru o săptămână, după un conflict public cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, și nu a făcut nicio promisiune clară privind viitorul ajutor militar al SUA.

Ben Hodges, general american în retragere cu trei stele și fost comandant al trupelor americane din Europa, a spus că se întreabă ce fel de analiză a stat la baza propunerii de retragere a trupelor din regiune.

„Vom avea o capacitate de descurajare mult mai mică,” a afirmat el. „Desigur, Polonia își dezvoltă capacitățile, România la fel, și alte țări europene, dar acest gol va trebui umplut.”

Rusia urmărește o amplă reformă și reconstrucție a armatei, inclusiv modernizarea echipamentelor și creșterea producției de armament, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații daneze publicate în februarie.

Dacă războiul din Ucraina se va încheia sau va fi înghețat printr-un acord de încetare a focului, Rusia ar putea fi capabilă să poarte un război de amploare în Europa de Est în următorii cinci ani, dacă NATO nu își va consolida apărarea, se arată în raport.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră