Statuia Papei Ioan Paul al II-lea din orașul francez Ploermel va trebui retrasă din spațiul public, în urma deciziei instanței care a stabilit că edificiul încalcă legea separării statului de Biserică, informează Le Figaro.
Autoritățile din orașul francez au la dispoziție șase luni să aplice hotărârea judecătorilor și să scoată statuia de pe domeniul public. Conform deciziei instanței, însemnele religioase ale monumentului nu respectă prevederile legale prin care statul francez este separat de Biserică.
Primarul orașului Ploermel, Patrick Diffon, a afirmat că va încerca să găsească o modalitate prin care statuia să nu fie mutată. „Mai întâi o să cer o amânare a executării deciziei, pentru a putea face recurs”, a spus primarul, conform Le Figaro.
Militanții liber cugetători au considerat că monumentul reprezintă o „intruziune” în lege, iar motivarea judecătorilor a fost aceea că simbolul crucii, prin locul în care este amplasat și prin dimensiune, are un „caracter ostentativ”, mai scrie sursa citată.
Primarul orașului a spus că o soluție ar fi eliminarea simbolurilor creștine care au fost considerate de instanță neconforme cu legea, însă nu poate face acest lucru fără aprobarea sculptorului statuii. Acesta a mai precizat că a primit mesaje de încurajare și că va „analiza toate posibilitățile” pentru a păstra monumentul în același loc.
Controversa în jurul monumentului ridicat în onoarea Papei Ioan Paul al II-lea durează încă din 2006, de când acesta a fost construit. În ianuarie 2010, tribunalul a declarat ilegală o subvenție pentru statuie, în valoare de 4.500 de euro. Criticii au reproșat folosirea de către administrație a banilor publici pentru a construi soclul monumentului, potrivit Le Figaro.