Occidentul vrea o bază NATO în România pentru antrenarea piloților ucraineni pe F-16 americane

22 Iun 2023
Occidentul vrea o bază NATO în România pentru antrenarea piloților ucraineni pe F-16 americane

NATO ia în considerare posibilitatea înființării unei baze pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 în România. Țările de Jos și Danemarca conduc efortul multinațional de formare a piloților ucraineni, dar problemele specifice rămân nesoluționate, scrie Politico

O coaliție de țări occidentale privesc România ca o posibilă locație pentru antrenarea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, potrivit a trei persoane cu cunoștințe de planificare, indicând că țările NATO se apropie de începerea unui program care ar putea vedea avioanele de război deasupra cerului ucrainean peste câteva luni.

„România este unul dintre site-urile pe care coaliția le caută pentru a găzdui antrenamente”, a spus un oficial occidental, căruia, împreună cu un actual și un fost oficial al Departamentului Apărării, li s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre un subiect sensibil.

Grupul lucrează la negocierea unui contract pentru desfășurarea antrenamentului aeronavelor în  România, au declarat actualii și foștii oficiali ai Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construiește F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat ei.

Un purtător de cuvânt al Lockheed a subliniat comentariile directorului operațional al companiei, Frank St. John, săptămâna aceasta, potrivit cărora firma este pregătită să antreneze piloți ucraineni să zboare și să întrețină F-16 de îndată ce țările occidentale acceptă să le trimită.

Detaliile despre programul de formare au întârziat să apară de când președintele Joe Biden și-a oferit sprijinul luna trecută. Olanda și Danemarca conduc efortul multinațional de instruire, dar partenerii nu au soluționat încă problema de a găsi țările care ar putea furniza aeronavele necesare antrenamentului.

Oficialii europeni nu confirmă nici nu infirmă faptul că propunerea de a pregăti piloți ucraineni în România este în discuție. Un purtător de cuvânt al Ministerului Olandez al Apărării spune doar că partenerii lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuția despre care este țara care va dona avioane nu a fost încă soluționată.

„Livrarea de F16 nu este acum în discuție. Lucrăm foarte mult pentru a începe pregătirea F-16 [cu Danemarca pentru a antrena piloți ucraineni] cât mai curând posibil”, a spus purtătorul de cuvânt. „Livrarea necesită un proces separat de luare a deciziilor.”

Ministrul interimar al apărării al Danemarcei, Troels Lund Poulsen, a declarat că speră să poată prezenta un „concept” la timp pentru summitul NATO de la Vilnius din iulie și că antrenamentul va începe mai târziu în această vară.

„În ultimele săptămâni am avut mai multe oportunități de a discuta cu colegii mei posibile modele de pregătire a piloților ucraineni și personalului de asistență pentru avioanele F-16. Sunt foarte încântat să văd că coaliția din spatele pregătirii piloților și personalului de sprijin pentru F-16 se extinde în mod continuu”, a spus el într-o declarație trimisă miercuri prin e-mail. „Va fi un pas strategic important pe termen lung.”

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin și președintele general Mark Milley au primit o informare despre progresul grupului săptămâna trecută, a declarat Austin reporterilor în timpul unei vizite la Bruxelles, adăugând că „mai este mult de lucru”.

Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 second-hand achiziționate din Portugalia și cumpără încă 32 de avioane din Norvegia. Cu toate acestea, Bucureștiul a aprobat recent un plan pentru achiziționarea unui F-35 mai avansat.

Țara joacă un rol critic în misiunea de poliție aeriană a NATO, un grup de lucru internațional dedicat patrulării continue a cerurilor europene pentru a reacționa rapid la încălcările spațiului aerian. Țările NATO se luptă în mod regulat pentru a intercepta avioanele rusești care zboară în zonă.

Întrebat dacă sunt în desfășurare negocieri pentru ca piloții ucraineni să fie antrenați în România, Ministerul Apărării al țării nu a confirmat și nici nu a infirmat că România este în discuție.

Dar comentând mai pe larg, ministerul a spus într-o declarație trimisă miercuri prin e-mail că țara „salută inițiativa de a stabili o coaliție de aliați NATO pentru a oferi instruire piloților pentru avioanele F-16”.

„Reiterăm că România lucrează îndeaproape cu aliații săi NATO, partenerii UE, partenerii săi strategici și conducerea Ucrainei pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista în mod eficient agresiunii și ocupării ilegale a teritoriului suveran al Ucrainei” conform comunicatului.

Alături de Danemarca și Olanda, coaliția de formare include și Marea Britanie, SUA, Portugalia, Norvegia și Belgia. Piloții ucraineni vor urma mai întâi un curs de pregătire de bază și de limbă, supravegheat de Marea Britanie, înainte de a începe instruirea pe avioane, a anunțat guvernul britanic săptămâna trecută.

Întrebat despre planurile ca piloții ucraineni să zboare cu F-16 săptămâna aceasta la Paris Air Show, șeful Lockheed St. John a spus că compania este gata să modifice aeronave, să ofere instruire sau, dacă este necesar, să construiască noi F-16 pentru a completa lotul de avioane care va fi donat Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră