Meloni contrariată de „formatul anti-Trump al summitului de la Paris și ezită privind trimiterea de trupe

18 Feb 2025
Meloni contrariată de „formatul anti-Trump al summitului de la Paris și ezită privind trimiterea de trupe

Premierul italian a plecat din Paris la finalul unui summit „fara decizii definitive”, convocat de urgență de Emmanuel Macron și ale cărui premise și criterii de selecție a invitaților – potrivit surselor – nu au fost comunicate.Premierul Italiei Giorgia Meloni a părăsit Palatul Élysée fără să facă declarații, făcând doar un gest din mașină care sugera clar că nu era posibil să vorbească, scrie Il Fatto Quotidiano.

În opinia sa, deciziile comune ale celor 27 ar fi trebuit să fie luate la Bruxelles. Mai mult, ar fi fost necesar să fie consultate, chiar și într-un format restrâns, cel puțin acele țări care împart sute de kilometri de frontieră cu Rusia și sunt cele mai expuse – un aspect subliniat de premier la masa discuțiilor – „riscului de extindere a conflictului”.

De asemenea, Meloni a susținut că întâlnirea nu ar trebui să fie percepută ca un „format anti-Trump”. Dimpotrivă, SUA lucrează pentru „a ajunge la pace, iar noi – a subliniat premierul – trebuie să ne facem partea noastră”. La Roma, nimeni nu contestă gravitatea momentului, mai ales după accelerarea neașteptată a mișcărilor lui Donald Trump și organizarea rapidă a unei întâlniri la Riad între delegațiile americană și rusă pentru a explora condițiile unui posibil acord de pace cu Kievul. Totuși, convingerea guvernului italian este că ar fi trebuit implicate și țările baltice, precum și Suedia și Finlanda, recent intrate în NATO.

După o analiză atentă, Meloni a decis totuși să participe la summit pentru a-și exprima rezervele, în special față de propunerea de a desfășura trupe europene în Ucraina. O opțiune pe care premierul a catalogat-o drept „cea mai complicată și cea mai puțin eficientă”, mai ales în lipsa unor „garanții de securitate” pentru Kiev, fără de care orice negociere riscă, în viziunea sa, să eșueze.

Meloni a îndemnat astfel la „explorarea altor căi” și, mai ales, la implicarea Statelor Unite, subliniind că „securitatea europeană și americană se bazează pe contextul euro-atlantic”. În plus, premierul italian a împărtășit criticile exprimate de vicepreședintele american J.D. Vance. Administrația actuală a SUA a „dat un semnal puternic” Europei, a punctat Meloni, amintind că „afirmații similare au fost deja făcute de personalități europene importante”.

În esență, poziția premierului italian este clară: „Nu trebuie să ne întrebăm ce pot face americanii pentru noi, ci ce trebuie să facem noi pentru noi înșine”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră