Kaja Kallas a cerut fiecărei țări UE să-și revizuiască inventarele militare pentru a vedea ce mai pot oferi Kievului

24 Feb 2025
Kaja Kallas a cerut fiecărei țări UE să-și revizuiască inventarele militare pentru a vedea ce mai pot oferi Kievului

Liderii europeni caută luni să salveze ceea ce a mai rămas din alianțele lor tradiționale cu o strategie în două direcții care vizează menținerea președintelui american Donald Trump de partea lor și salvarea Ucrainei. Principalul diplomat al blocului, Kaja Kallas, a cerut fiecărei țări UE să-și revizuiască inventarele militare pentru a vedea ce pot oferi Kievului, cu accent pe obuzele de artilerie, apărarea antiaeriană, pregătirea și echipamentul brigăzilor ucrainene, scrie Politico

După o săptămână  de declarații șoc din partea administrației americane, guvernele europene încearcă să recâștige inițiativa.

Președintele francez Emmanuel Macron se află luni la Washington pentru discuții cu Trump, unde va argumenta că a îl lăsa pe Putin să câștige în Ucraina ar fi „o mare greșeală strategică”, a spus el în comentarii înaintea călătoriei.

Premierul britanic Keir Starmer urmează să aiba o întâlnire la Casa Albă joi, după ce a spus că Marea Britanie va fi  „gata și dispusă”  să pună trupe britanice pe teren în Ucraina, ca garanție de securitate într-un acord de pace.

Cea de-a treia aniversare de luni a invaziei Ucrainei de către Rusia ar putea ajuta la concentrarea minților, deoarece forțele Moscovei continuă să facă progrese pe câmpul de luptă și SUA fac eforturi pentru încheierea rapidă a războiului. 

„Am vorbit destul, este timpul să acționam!” a scris pe X prim-ministrul polonez Donald Tusk săptămâna trecută , solicitând acțiuni îndrăznețe din partea europenilor, inclusiv utilizarea activelor rusești înghețate în Europa pentru a finanța ajutorul pentru Ucraina și întărirea apărării aeriene de-a lungul granițelor UE cu Rusia. Tusk, unul dintre liderii europeni care poate pretinde o relație solidă cu Trump, a căutat să atenueze tensiunile dintre Washington și Kiev.   

În timp ce Macron se așează la discuții cu Trump, Uniunea Europeană și cei mai apropiați aliați ai săi au mers luni la Kiev într-o demonstrație de forță, menită să semnaleze că blocul este ferm în spatele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, chiar dacă Casa Albă se întoarce împotriva lui și se aliniază la punctele de discuție ale Rusiei.

Delegația care s-a întâlnit în capitala Ucrainei distrusă de război va include nu numai oficiali de rang înalt ai UE - președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European António Costa -, ci și lideri ai Spaniei, țărilor nordice și baltice și a alti câțiva, inclusiv membri NATO care nu fac parte din UE.

Pe fondul pregătirilor pentru călătoria lor, liderii lucrează la un pachet de sprijin militar pentru Ucraina, care se estimează că va avea o valoare de cel puțin 20 de miliarde de euro, potrivit mai multor diplomați care au fost informați cu privire la eforturile UE. Principalul diplomat al blocului, Kaja Kallas, a cerut fiecărei țări UE să-și revizuiască inventarele militare pentru a vedea ce pot oferi Kievului, cu accent pe obuzele de artilerie, apărarea antiaeriană, pregătirea și echipamentul brigăzilor ucrainene. 

În mintea europenilor în această săptămână este nevoie de a întări mâna Europei, de a arăta sprijinul Ucrainei și de a gestiona interacțiunile dificile cu administrația Trump, pe masura ce se înrăutățește relația dintre Washington și Kiev . 

„Trebuie să interiorizăm că [Trump] poate lua decizii radical ostile dacă este jignit”, a spus un diplomat european.

„Trebuie... să construim un plan de securitate pentru Europa într-un moment în care opinia publică nu este pregătită. Și nu poți face asta și gestiona retragerea a aproximativ 100.000 de soldați americani din Europa. De aceea nu ne putem rupe [de Trump]”, a adăugat diplomatul.

În timp ce europenii încearcă cu disperare să mențină toate părțile să vorbească și să se angajeze în negocieri dintre Washington și Moscova care i-au exclus până acum, președintele SUA a precizat că timpul se scurge. Trump și colaboratorii săi de top au continuat o campanie de presiune împotriva lui Zelensky, hotărâți să-l forțeze pe liderul Ucrainei să semneze un pact economic care să ofere Washingtonului o miză majoră în viitorul economic al țării.

Trump este „foarte încrezător” că acordul cu Ucraina ar putea fi încheiat săptămâna aceasta, a declarat sâmbătă sâmbătă, responsabilul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt. Acest lucru a făcut ca Europa să se concureze contra cronometru pentru a veni cu garanții de securitate care nu se bazează pe SUA

„Statele Unite au aruncat mănușa, iar răspunsul corect sa i-o aruncam înapoi cu un set de planuri privind modul de răspuns, iar [europenii] nu au făcut-o încă”, a spus Ivo Daalder, care a fost ambasadorul SUA la NATO sub președintele Barack Obama. „Au încă câteva săptămâni să-și dea seama , dar panica și dezacordurile de până acum au subliniat ideea că Europa nu își poate acționa împreună – chiar și atunci când este contestată în nucleul său cel mai fundamental de un aliat care nu mai acționează ca un aliat.”

"Tête-à-tête" la Casa Albă

Vizita fulgerătoare a lui Macron la Washington va fi văzută ca un test acid al aptitudinilor sale diplomatice, Europa sperând cu disperare la o revenire la normalitate în relațiile transatlantice. Acea slujbă a devenit și mai grea vineri, când Trump l-a acuzat pe președintele francez că „nu a dat nimic” Ucrainei și că nu a încercat să pună capăt războiului, într-un interviu pentru Fox News .

Diplomații francezi speră că Macron îl va putea convinge pe Trump că comerțul cu și apărarea Europei rămâne în interesul Americii. Liderul francez, care în timpul primului mandat al lui Trump i-a satisfăcut vanitatea găzduindu-l pentru parade militare și prânzuri private, a petrecut săptămâna trecută într-o frenezie de consultări și summituri cu aliații la Paris. 

„Președintele este unul dintre rarii lideri care are experiență reală [cu Trump] și care a lucrat îndeaproape cu Trump în timpul primului său mandat”, a spus un consilier prezidențial francez. 

Macron a spus săptămâna trecută că îi va spune lui Trump că propunerile lui către Putin din Rusia se vor contracara. "O să-i spun: 'Nu poți fi slab cu președintele Putin. Nu ești cine ești, nu este marca ta comercială, nu este în interesul tău'", a spus Macron joi într-un întrebări și răspunsuri pe internet.

Potrivit unui alt consilier Macron, președintele francez va ajunge la Washington cu niște „propuneri de acțiune” care au fost discutate cu alți lideri europeni, inclusiv cu Marea Britanie. 

În calitate de lider european care a fost cel mai deschis cu privire la imperativul continental de a reduce dependența de Washington, Macron ar putea avea mai multă credibilitate în a-l asigura pe Trump că Europa este din ce în ce mai serioasă în ceea ce privește creșterea cheltuielilor pentru apărare. Rămâne de văzut dacă acele promisiuni sau noi angajamente privind comerțul bilateral suplimentar vor fi suficiente pentru a-l calma pe Trump și pentru a oferi Europei mai mult timp pentru a conveni asupra unui plan pentru Ucraina și apărarea colectivă a continentului.

În timpul unui discurs sâmbătă la Conferința de acțiune politică a conservatoarelor de la periferia Washingtonului, Trump a vorbit despre interesul Americii pentru Ucraina ca și cum ar fi un creditor care încasează o plată datorată de mult - în loc de un președinte american tradițional care proclamă intenția de a apăra democrația pe tot globul.

„Vreau ca ei să ne dea ceva pentru toți banii pe care îi punem”, a spus Trump. „Cererem pământuri rare și petrol, orice putem obține. Dar ne simțim atât de proști. Afectează Europa. Nu ne afectează cu adevărat.”

Noua realitate transatlantică

Propunerile lui Macron către Trump includ probabil una de a desfășura o forță europeană de menținere a păcii în Ucraina în cazul unei încetări a focului negociate cu Rusia. Potrivit unui diplomat al UE, aliații Ucrainei vor să creeze o „contraforță” narațiunii ruse despre Ucraina și „să arate că avem lucruri de oferit”.

„Acest lucru include o contribuție europeană de aproximativ 30.000 de soldați, Regatul Unit și Franța luând conducerea acolo”, a spus diplomatul UE.

Potrivit lui Mika Aaltola, un parlamentar conservator finlandez în Parlamentul European, Europa trebuie să trimită un mesaj „coordonat” privind apărarea Ucrainei și a UE, având în vedere îndoielile cu privire la adevărata direcție a politicii SUA față de Ucraina și Europa în sens mai larg. 

"A început la München [la Conferința de Securitate de la München], întreaga aventură a realinierii politicii SUA. Apoi a fost întărită de informațiile [pe care] diferiți actori au primit la Riad [în timpul discuțiilor dintre SUA și Rusia] și de ceea ce s-a discutat de fapt acolo", a spus Aaltola într-un interviu telefonic. „Există o analiză a Pentagonului asupra trupelor americane și o parte din aceasta este prezența americană în Europa. Când puneți acest lucru împreună cu faptul că ei vorbesc cu rușii, duce la întrebări despre ce se va întâmpla de fapt”.

Alături de ucrainenii la Kiev, luni, liderii europeni speră să consolideze poziția Ucrainei în eventualele discuții de pace cu Rusia și să demonstreze autonomia UE față de administrația Trump în această problemă, potrivit mai multor diplomați și oficiali UE. Consultările privind pachetul militar așteptat de 20 de miliarde de euro, inclusiv ceea ce poate fi donat și valoarea totală, au fost în desfășurare.

Mai larg, există o preocupare tot mai mare în rândul țărilor de la granița Europei cu Rusia — de la Finlanda la statele baltice, Polonia și România — cu privire la angajamentul pe termen lung al Washingtonului de a menține trupele în vecinătate și de a pune în aplicare prevederile NATO de apărare reciprocă de la articolul 5. 

Deși SUA nu a semnalat în mod explicit o reducere a trupelor, un diplomat al UE a spus că aceasta rămâne o preocupare pe termen scurt, pe fondul declarațiilor haotice ale administrației americane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră