J.D.Vance: „Nici Europa, nici administrația Biden, nici ucrainenii nu aveau vreo cale spre victorie. Acest lucru era adevărat acum trei ani și este adevărat și astăzi"

20 Feb 2025
J.D.Vance: „Nici Europa, nici administrația Biden, nici ucrainenii nu aveau vreo cale spre victorie. Acest lucru era adevărat acum trei ani și este adevărat și astăzi"

Senatorul J.D. Vance a reacționat recent la un mesaj postat pe X de istoricul Niall Ferguson, în care acesta sugera că Partidul Republican și-a abandonat tradiția de a răspunde ferm agresiunilor internaționale. Ferguson a citat o declarație celebră a fostului președinte George H.W. Bush din 1990, referitoare la invazia Kuweitului de către Irak, întrebând de ce liderii republicani nu mai adoptă o poziție similară în fața invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Aceasta nu va rezista. Aceasta nu va rezista, această agresiune împotriva Kuweitului.” – George H.W. Bush pe 5 august 1990. Citat complet din biografia lui Jon Meacham. Viitorii studenți la istorie vor fi întrebați de ce aceasta a încetat să mai fie reacția unui președinte republican la invazia unui stat suveran de către un dictator.", a scris pe X Niall Fergusson

Vance a respins puternic această comparație, etichetând-o drept „gunoi moralist” și argumentând că astfel de paralele istorice sunt irelevante pentru realitățile actuale. În răspunsul său, el a susținut că politica externă republicană, sub președintele Trump, a fost bazată pe fapte și realități strategice, nu pe idealisme.

„Acesta este gunoi moralist, care, din păcate, reprezintă retorica obisnuita a globaliștilor, deoarece nu au altceva de spus, scrie Vance

Timp de trei ani, președintele Trump și cu mine am avut două argumente simple: în primul rând, războiul nu ar fi început dacă președintele Trump ar fi fost în funcție; în al doilea rând, nici Europa, nici administrația Biden, nici ucrainenii nu aveau vreo cale spre victorie. Acest lucru era adevărat acum trei ani, era adevărat acum doi ani, era adevărat anul trecut și este adevărat și astăzi.

Și timp de trei ani, îngrijorările celor care au avut în mod evident dreptate au fost ignorate. Care este de fapt planul lui Niall pentru Ucraina? Încă un pachet de ajutor? Este el conștient de realitatea de pe teren, de avantajul numeric al rușilor, de stocurile epuizate ale europenilor sau de baza lor industrială și mai epuizată?

În schimb, el citează dintr-o carte despre George H.W. Bush, referindu-se la o perioadă istorică diferită și un conflict diferit. Aceasta este o altă monedă a acestor oameni: dependența de istoria irelevantă.

Președintele Trump se ocupă de realitate, ceea ce înseamnă că se bazează pe fapte. Și iată câteva fapte:

  1. În timp ce aliații noștri din Europa de Vest au beneficiat enorm de generozitatea Statelor Unite în materie de securitate, ei continuă să urmeze politici interne (în materie de migrație și cenzură) care ofensează sensibilitățile majorității americanilor și politici de apărare care presupun o dependență continuă de SUA.

  2. Rușii au un avantaj numeric masiv în ceea ce privește forța de luptă și armele în Ucraina, iar acest avantaj va persista indiferent de orice pachete suplimentare de ajutor din partea Occidentului. Și, oricum, ajutorul continuă să fie livrat.

  3. Statele Unite păstrează o influență considerabilă asupra ambelor părți implicate în conflict.

  4. Încheierea conflictului necesită dialog cu cei implicați în declanșarea și menținerea acestuia.

  5. Conflictul a pus – și continuă să pună – presiune pe instrumentele diplomației americane, de la stocurile militare până la sancțiuni (și multe altele). Noi credem că prelungirea acestui conflict este rea pentru Rusia, rea pentru Ucraina și rea pentru Europa. Dar, cel mai important, este rea pentru Statele Unite.

Având în vedere aceste realități, trebuie să urmărim pacea și trebuie să o urmărim acum. Președintele Trump a candidat pe această platformă, a câștigat pe această platformă și are dreptate în această privință. Este o absurditate leneșă și ne-istorică să ataci drept „politică de conciliere” orice recunoaștere a faptului că interesele Americii trebuie să țină cont de realitățile conflictului.

Acest interes – nu moralismul sau analfabetismul istoric – va ghida politica președintelui Trump în săptămânile ce urmează.

Și slavă Domnului pentru asta.”


Răspunsul lui Vance subliniază viziunea izolaționistă a noii drepte americane, argumentând că sprijinul continuu pentru Ucraina nu este în interesul SUA și că republicanii ar trebui să se concentreze pe negocieri de pace în loc să urmeze strategii considerate „irealiste”. Disputa dintre Vance și Ferguson reflectă o diviziune profundă în rândul conservatorilor americani cu privire la politica externă, una care ar putea influența semnificativ viitoarele decizii ale Partidului Republican.

Alte stiri din Externe

Ultima oră