Cotidianul american The New York Times dezvaluie, in numarul de sambata, noi elemente din cadrul anchetei privind prabusirea avionului Airbus A320 al companiei germane Germanwings, filiala low-cost a celebrei Lufthansa, subliniind in special totala necunoastere a tulburarilor psihologice ale copilotului-sinucigas Andreas Lubitz de catre compania angajatoare. Continutul iPad-ului celui care a prabusit in mod intentionat avionul Germanwings, luand viata sa si a altor 149 de oameni nevinovati, prin acest gest, a fost analizat de anchetatori. Si se dovedeste graitor pentru cele afirmate mai sus.
Nici compania Germanwings, nici firma-mama Lufthansa, nici autoritatile nu au fost suficient informate in legatura cu tulburarile psihologice ale lui Andreas Lubitz, potrivit New York Times. Cotidianul subliniaza scaparile din sistemul german, care, din cauza omniprezentei “culturi a vietii private”, a intretinut o forma de “orbire” fata de realele probleme cu care se confrunta copilotul care a prabusit avionul dupa ce a reusit sa preia comanda aparatului Airbus, impiedicandu-l pe pilotul avionului sa revina in cabina pe care o parasise pentru a merge la toaleta.
Cu aceasta ocazie, cotidianul american reaminteste ca mai multe cazuri similare s-au produs de-a lungul istoriei aviatiei.
New York Times mai scrie ca iPad-ul lui Andreas Lubitz dezvaluie ca acesta a consultat mai multe pagini Internet despre catastrofe aeriene chiar inaintea plecarii sale, in dimineata lui 24 martie, spre zborul dus-intors Dusseldorf-Barcelona-Dusseldorf. El se interesa in special de disparitia inca neeluciadata a zborului companiei Malaysia Airlines, MH370, dar si de cazul avionului Mozambique Airlines, care a fost prabusit in mod voluntar de comandantul de bord, in Namibia, in 2013. Atunci, acea drama a costat vietile a 27 de pasageri si ale altor cinci membri ai echipajului.
Lubitz s-a mai interesat si de metode de sinucidere si de sistemele de protectie ale cabinelor pilotilor, impuse dupa tragedia de la 11 septembrie 2001 din SUA, pentru a putea impiedica patrunderea unor persoane nedorite in cabina.
Acum zece zile, Kolner Express, din Germania, scria ca Lubitz citise si despre efectele diureticelor inaintea zborului, ceea ce poate duce usor cu gandul la faptul ca ar fi pus la cale un plan diabolic, de a-i administra pilotului un diuretic si de a-l forta pe aceasta sa paraseasca cabina, pentru a putea prelua el comanda avionului.