Oamenii de ştiinţă şi inginerii de la Institutul Tehnologic din Georgia au creat un vehicul subacvatic cu ajutorul căruia au filmat, în premieră, la 500 de metri adâncime sub gheţarul Ross Ice Shelf din Antarctica.
Cercetătorii au introdus robotul Icefin în gheaţa groasă de 20 de metri printr-un orificiu având 30 de centimetri în diametru. Datele captate de vehiculului dotat cu tehnologie de ultimă generaţie îi vor ajuta pe savanţi să înţeleagă cum afectează clima gheţarii din Antarctica, dar şi modul în care organismele trăiesc într-un astfel de mediu.
Robotul Icefin poate ajunge la adâncimi de peste 1.500 de metri, este capabil să se deplaseze pe o distranţă de 3 kilometri şi, potrivit oamenilor de ştiinţă georgieni, ar putea fi folosit în căutarea vieţii pe alte planete.
Senzorii cu care este dotat Icefin îi ajută pe savanţi să înţeleagă în ce mod oceanul afectează calitatea gheţii, dar şi viceversa, cum afectează gheaţa proprietăţile oceanului. Ei spun că interacţiunea oceanului cu gheaţa este un proces care afectează sistemul climatic, dar şi stabilitatea gheţarilor.
Ghețarul Ross Ice Shelf, descoperit în 1841 de James Ross, are o suprafaţă estimată la circa 540.000 de kilometri pătraţi.
Marginea de nord a ghețarului Ross, cu înălțimi de 15-60 metri, extinsă pe 800 de kilometri, este cunoscută sub denumirea Bariera Ross. Această regiune a fost traversată, la începutul secolului 20, de mai mulți exploratori, între care Roald Amudsen și Robert Scott (1911-1912) în expedițiile pentru cucerirea Polului Sud. (V.M.)