Pentru prima dată în Germania postbelică, un jurnalist riscă închisoarea cu suspendare pentru publicarea unui meme satiric la adresa unei persoane aflate în funcție publică. David Bendels, redactor-șef al publicației Deutschlandkurier, a fost condamnat de Tribunalul din Bamberg la șapte luni de închisoare cu suspendare, în urma distribuirii unei fotomontaje în care ministra federală de interne, Nancy Faeser, apare ținând o pancartă falsă cu mesajul „Urăsc libertatea de exprimare!”. Instanța a considerat că gestul constituie o încălcare a articolului 188 din Codul Penal german, ce protejează demnitatea persoanelor din viața politică. Cazul a stârnit un val de critici din partea juriștilor și observatorilor independenți, care denunță o posibilă motivație politică și un periculos precedent împotriva libertății presei, scrie PINews
Pentru prima dată în Germania, un jurnalist e amenințat cu închisoarea din cauza așa-numitei defăimări a politicienilor”. Tribunalul din Bamberg l-a condamnat luni pe editorul și redactorul-șef al Deutschland-kurier, David Bendels, pentru acuzația de publicare a unui meme satiric despre Faeser, la o pedeapsă privativă de libertate de șapte luni cu suspendare.
Deoarece Bendels nu are antecedente penale, pedeapsa a fost suspendată. Sentința în primă instanță nu este încă definitivă.
Instanța a considerat că fapta constituie „defăimarea unei persoane din viața politică” conform articolului 188 din Codul Penal german, cunoscut sub numele de „legea Majestății”.
Sentința nu este definitivă
Judecătorul președinte a cerut chiar ca Bendels să se disculpe în scris față de ministrul federal de interne.
Observatorii independenți ai procesului consideră că sentința este evident motivată politic și urmărește să intimideze jurnaliștii critici și să suprime opiniile neplăcute.
Totuși, sentința nu este definitivă. David Bendels și avocații săi au anunțat că vor contesta hotărârea instanței din Bamberg. Procesul, care durează deja aproape un an, se centrează pe un fotomontaj satiric (meme) în care ministrul de interne Nancy Faeser este prezentată cu un panou cu mesajul „Urăsc libertatea de exprimare!”
David Bendels: „Voi lupta în continuare!”
În prima sa reacție la sentință, David Bendels a declarat: „Nu vom accepta această sentință și ne vom apăra cu toate mijloacele juridice. Deutschland-kurier și eu personal vom continua cu hotărâre, stabilitate și cu toată consecvența lupta pentru libertatea presei și a opiniei, care este esențială pentru menținerea democrației în Germania.”
Procesul vizează un meme satiric care abordează relația problematică a lui Faeser cu libertatea presei și a opiniei. Postarea a fost publicată pe pagina X (fost Twitter) a Deutschlandkurier în februarie 2024. Ulterior, Faeser a depus o plângere penală împotriva lui David Bendels, responsabilul de presă al Deutschlandkurier.
Avocați de top consideră postarea ca fiind neproblematică
Potrivit unor experți de renume în dreptul constituțional și media, postarea satirică este evident protejată atât de libertatea presei și de opinie, cât și de jurisprudența constantă a Curții Constituționale Federale. Printre aceștia se numără celebrul jurist constituțional, fostul ministru federal Rupert Scholz (CDU), și avocatul media din Hamburg, Joachim Steinhöfel, care consideră că publicarea nu reprezintă o problemă. Cu toate acestea, la 5 noiembrie 2024, justiția din Bamberg, care a fost implicată într-un scandal național din cauza afacerii „prostănac” legată de Robert Habeck, a emis o sentință cu o amendă de 210 zile-amendă, o valoare neobișnuit de mare.
Tribunalul din Bamberg și-a fundamentat acum sentința pe presupunerea, considerată de Bendels și avocații săi ca fiind absurdă, că publicarea în Deutschlandkurier ar fi creat impresia că Faeser ar fi purtat într-adevăr o pancartă cu mesajul „Urăsc libertatea de exprimare!”. Astfel, instanța a considerat că este îndeplinită infracțiunea de „defăimare a politicienilor” în conformitate cu articolul 188 din Codul Penal, care a fost modificat acum patru ani.
În cadrul procesului, apărarea a exprimat îngrijorări semnificative privind compatibilitatea articolului „defăimarea Majestății” cu Constituția germană, în special în ceea ce privește articolul 5 (libertatea presei și a opiniei). Cererea apărării de a supune această întrebare Curții Constituționale Federale a fost respinsă de instanță ca fiind nefondată.
NEW - German district court sentences journalist to seven months in prison on probation for posting a satirical meme that shows the leftist Interior Minister holding a fake sign: "I hate freedom of speech." pic.twitter.com/MoZ7pUbfLI
— Disclose.tv (@disclosetv) April 7, 2025