Peste 35.000 de persoane au fost evacuate din case în Bali, din teama unui vulcan care ar putea erupe în curând. Numărul evacuaților este de peste două ori mai mare decât raportau oficialii la începutul săptămânii trecute, relatează Newsweek.
Dacă vulcanul Agung va erupe, alţi 50.000 de oameni ar putea ajunge în adăposturi, a declarat guvernatorul Mangku Pastika, conform ABC. Pastika a declarat, de asemenea, că va fi un dezastru natural în zonele din jurul vulcanului.
Din cauza "creșterii extraordinare" a activității vulcanice, oficialii au ridicat vineri seara nivelul de alertă la "patru", cea mai înaltă clasificare posibilă.
"Cea mai recentă analiză arată că energia seismică a Muntelui Agung este în creștere și are potențial de erupție", afirmă într-o declarație Centrul Național de vulcanologie, conform Reuters. Cu toate acestea, nimeni nu poate prezice exact cand va erupe.
Toate districtele din jurul Muntelui Agung "trebuie să fie pregătite pentru ce e mai rău", a declarat duminică Luhut Binsar Panjaitan, un oficial guvernamental.
Persoanele evacuate se află în diverse adăposturi improvizate, care au devenit supraaglomerate, inclusiv primării, săli de sport și corturi.
"Dacă numărul de evacuați depășește capacitatea noastră maximă, fiecare sală publică din district va fi pregătită să devină tabără pentru evacuaţi", a declarat pentru Reuters Putu Widiada, șeful agenției locale de gestionare a dezastrelor din districtul Klungkung.
Oficialii avertizează turiștii și locuitorii să stea departe de zona de 6-8 mile care înconjoară vulcanul, situat pe țărmul estic al orașului. Alte părți ale insulei indoneziene sunt încă în siguranță, informează autoritățile.
Insula indoneziană atrage turiști din întreaga lume. Mulți australieni vizitează frecvent insula, mai ales în această perioadă a anului datorită vacanţelor școlare.
Aeroportul internațional din Denpasar continuă să funcționeze conform programului stabilit. "Autoritățile locale au suspendat temporar toate activitățile în aer liber, cum ar fi activități de drumeții și camping în apropierea craterului", a transmis Departamentul australian pentru afaceri externe, conform The Guardian.
Muntele Agung - unul dintre cei 130 de vulcani activi din Indonezia - a erupt ultima dată în 1963, ucigând aproximativ 1100 de persoane. Erupția a aruncat cenușa la 12 mile în aer. Cenușa a fost dusă de curenţi până la Jakarta, capitala țării.