Situația cerșetorilor români agită spiritele la Salzburg, iar presa austriacă scrie din ce în ce mai des pe această temă. Pentru a înțelege mai bine cazurile cerțetorilor de la noi, jurnaliștii de la Salzburger Nachrichten s-au deplasat în România. „Am vizitat sudul țării. Excursia în România m-a pus pe gânduri. Știm că majoritatea românilor din Salzburg provin din acea zonă a României. Știm că vin pentru a-și îmbunătați starea socială, dar ce am găsit acolo nu îmi dă motive de liniște”, spune Michael Konig, liderul diaconiei din Salzburg, care a însoțit delegația de jurnaliști.
„Excursia mea în țara de origine a oamenilor care cerșesc în Salzburg mi-a arătat în ce condiții dezastruoase și inimaginabile trăiesc acești oameni în secolul XXI, în Europa. Ce am găsit acolo mi-a dovedit că avem nevoie de parteneriate și proiecte în Salzburg, care să îi ajute cu adevărat pe acești oameni. Societatea din România își va reveni foarte încet prin propriile puteri. Din discuțiile cu oamenii de acolo am aflat că mulți medici și asistenți medicali sunt în Austria și în alte țări din Vest. În ultimii trei ani, peste 6.000 de medici și 23.000 de asistenți medicali au părăsit România cu destinația Austria. Din inițiativa de solidaritate europeană ar trebui să dăm înapoi ceva României. Avem datoria să ajutăm o societate, care ne ajută la rândul ei în stabilizarea sistemului social și medical din țara noastră, în condițiile în care România rămâne fără această forță de muncă calificată”.
Obiectivul lui Konig este de a pune bazele unui proiect care să spargă cercul vicios al sărăciei și să ajute oamenii afectați în obținerea unei educații adecvate, ceea ce ar facilita obținerea unui loc de muncă mai avantajos. „Ne propunem să îi asistăm pe oameni pe tot parcursul traseului și al ascensiunii lor. Acest proiect trebuie să aibă un caracter de model, care să oblige autoritățile din Salzburg să devină partnere și să conștientizeze impactul pozitiv asupra devoltării sociale. Evident că pare foarte puțin, dar este un început. Există deja proiecte foarte bune de sprijin în România. Vrem să ne conectăm și noi la această rețea și să contribuim. Avem nevoie de sprijin de la cât mai multe autorități din vest care se confruntă cu o comunitate importantă de cerșetori români, bulgari sau slovaci. Aceste proiecte ar trebui să îi convingă pe acești oameni că este în ordine dacă se întorc în țara lor de origine. De ani de zile auzim că fonduri europene de miliarde de euro nu ajung acolo unde trebuie. Acum e momentul să acționăm”, îndeamnă Konig, citat de Salzburger Nachrichten. (I.D)