Declarațiile incendiare ale fondatorului Telegram, Pavel Durov, potrivit cărora șeful serviciului de informații externe al Franței i-ar fi cerut să blocheze vocile conservatoare românești înainte de alegeri, au declanșat un val de reacții în mediul internațional. Deși Ministerul de Externe al Franței neagă orice implicare, acuzațiile vin într-un moment sensibil, după victoria surprinzătoare a centristului Nicușor Dan în alegerile prezidențiale din România, în fața unui candidat naționalist susținut de electoratul de dreapta. Controversa a fost amplificată pe platforma X, unde personalități influente precum Elon Musk și lideri politici francezi au ridicat semne de întrebare privind integritatea procesului electoral românesc și posibila implicare a Parisului
Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a declarat că a refuzat o cerere din partea șefului serviciului de informații al Franței de a bloca vocile conservatoare românești înainte de alegeri, scrie Reuters
Primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, a câștigat alegerile prezidențiale duminică, într-o victorie surprinzătoare împotriva unui rival naționalist de extremă dreapta care promisese să adopte o direcție inspirată de politica președintelui american Donald Trump, scrie Reuters
„În această primăvară, la Salon des Batailles din Hôtel de Crillon, Nicolas Lerner, șeful serviciului de informații al Franței, mi-a cerut să blochez vocile conservatoare din România înainte de alegeri. Am refuzat”, a scris Durov pe X duminică seara târziu.
„Nu am blocat protestatarii din Rusia, Belarus sau Iran. Nu vom începe să facem asta în Europa.”
Mai devreme duminică, Ministerul de Externe al Franței a negat orice implicare în acest sens, după ce Durov a sugerat indirect implicarea Franței într-un mesaj anterior pe Telegram, în aceeași zi.
Mesajul inițial făcea referire la Franța în mod implicit, prin utilizarea unui emoji cu o baghetă, dar nu o numea explicit.
„Franța respinge categoric aceste acuzații și face apel la toată lumea să dea dovadă de responsabilitate și respect față de democrația românească”, a declarat Ministerul de Externe.
Reuters încearcă să obțină un comentariu din partea serviciilor de informații franceze.
Nicolas Lerner, coleg cu Macron la ENA
Nicolas Lerner a preluat conducerea Direcției Generale de Securitate Externă (DGSE) începând cu 9 ianuarie 2024. Acest înalt funcționar, în vârstă de 45 de ani, provenit din corpul prefecților, este șeful Direcției Generale de Securitate Internă (DGSI) din 2018. Este absolvent al Școlii Naționale de Administrație (ENA) și, de altfel, a făcut parte din aceeași promoție cu președintele Republicii, Emmanuel Macron. Nicolas Lerner este un apropiat al lui Laurent Nuñez, care l-a precedat la conducerea DGSI. Prefectul de poliție al Parisului îl descrie drept „unul dintre cei mai mari specialiști francezi în domeniul securității și al informațiilor”, notează ziarul Le Journal du Dimanche
Reactii dure pe X din partea francezilor
Aceste afirmații au fost amplificate de postări pe X, care au descris situația drept „o afacere de stat” și au cerut chiar „destituirea” președintelui francez Emmanuel Macron, sugerând că Lerner ar fi acționat la ordinele acestuia. În plus, acuzațiile au fost susținute de figuri publice precum Elon Musk, care a redistribuit mesajele lui Durov, amplificând astfel dezbaterea despre presupusa suprimare a vocilor de dreapta în Europa.
Postarea de pe X a utilizatorului Amélie Ismaïli contestă afirmațiile Ministerului de Externe al Franței (France Diplomatie) care a negat acuzațiile de ingerință în alegerile prezidențiale din România. Amélie Ismaïli susține că există dovezi care indică o posibilă implicare a Franței, contrar declarațiilor oficiale. Ea aduce în discuție mai multe evenimente și întâlniri, cum ar fi vizita candidatei pro-europene Elena Lasconi la ministrul francez Jean-Noël Barrot în noiembrie 2024, un raport al serviciului francez VIGINUM din 4 februarie 2025 despre manipulări în alegerile românești și o întâlnire a ambasadorului Franței cu judecătorii Curții Constituționale a României în martie 2025.
Deputatul francez Thierry Mariani a distribuit capturi de ecran ale tweeturilor lui Durov, în care acesta afirmă că Lerner i-a cerut să blocheze vocile conservatoare din România, dar Durov a refuzat. Mariani subliniază că, dacă acuzațiile sunt adevărate, acest lucru este „extrem de grav” și „îngrijorător pentru alegerile din 2027 în Franța” .
Candidatul la presedintia Frantei François asselineau pune o întrebare retorică: „Pe cine credeți? Pe Durov, care denunță fraudele solicitate de DGSE, sau Ministerul Quai d’Orsay, care a negat formal?” El subliniază legătura dintre Lerner și Macron, amândoi fiind promoția ENA .
Utilizatorul sugerează că aceste acțiuni indică o tentativă a Franței de a influența procesul electoral din România, în ciuda negărilor oficiale, și critică lipsa de transparență a autorităților franceze. Postarea face referire și la acuzațiile lui Pavel Durov, fondatorul Telegram, care a declarat că i s-a cerut de către șeful serviciului de informații al Franței, Nicolas Lerner, să cenzureze vocile conservatoare românești, cerere pe care a refuzat-o.
Acuzațiile lui Durov și reacțiile de pe X ridică întrebări importante despre încrederea în instituțiile democratice și despre rolul platformelor sociale în amplificarea narativelor controversate. În contextul în care România a experimentat deja anularea unei runde electorale din cauza interferențelor străine, aceste noi alegații au alimentat neîncrederea publicului în procesul electoral. În plus, ele subliniază tensiunile geopolitice din Europa, unde acuzațiile de cenzură și interferență sunt folosite pentru a mobiliza sprijinul politic.
— Kekius Maximus (@elonmusk) May 18, 2025
— Kekius Maximus (@elonmusk) May 18, 2025
After right-wing nationalist Calin Georgescu won the first-round of elections in Romania, they annulled the result.
— Geiger Capital (@Geiger_Capital) May 18, 2025
He was still leading in the next round, so they outright banned him from running.
Today, the pro-EU candidate finally won.
Welcome to Democracy™️ pic.twitter.com/Un7payTmr2
???? QUI CROYEZ-VOUS ?
— François Asselineau ???????? (@f_asselineau) May 18, 2025
▪️Durov, fondateur de Telegram, qui dénonce les fraudes massives sur le scrutin roumain???????? demandées par le chef de la DGSE????????, Nicolas Lerner, camarade de promotion de Macron à l'ENA ?
▪️le Quai d'Orsay, qui vient de démentir formellement ce que dit Durov ?
. https://t.co/vucvMppmb4
Le visage de l'Etat profond : Nicolas Lerner, patron de la DGSE, camarade de promo de Macron à l'ENA. pic.twitter.com/cq43Ekqyea
— Weber André (@WeberAndr2) May 18, 2025