Un nou studiu privind impactul crizei economice devastatoare și a deficitului de alimente arată că, anul trecut, venezuelenii au slăbit în medie de 11 kilograme , iar aproape 90% dintre ei trăiesc în prezent în sărăcie, relatează Reuters.
Studiul anual, publicat miercuri de trei universități, este una dintre puţinele evaluări ale bunăstării venezuelenilor, pe fondul unui vid de informaţie din partea guvernului de la Caracas, și arată o creștere constantă a sărăciei și a foametei în ultimii ani.
Peste 60% dintre venezuelenii intervievați au declarat că în ultimele trei luni s-au trezit înfometați pentru că nu aveau destui bani pentru a cumpăra alimente. Aproximativ un sfert din populație consuma două sau mai multe mese pe zi, a arătat studiul.
Anul trecut, cele trei universități au constatat că venezuelenii au declarat că au slăbit în medie 8 kilograme în 2016. De data aceasta, au fost chestionaţi 6168 de venezueleni între 20 și 65 de ani, din toată țara, care numără 30 de milioane de oameni.
După ce a câștigat președinția în 1999, președintele de stânga Hugo Chavez a fost mândru de îmbunătățirea indicatorilor sociali ai Venezuelei datorită politicilor de bunăstare, alimentate de petrol. Dar din 2013, regimul succesorului său, Nicolas Maduro, a coincis cu o recesiune profundă, din cauza politicilor economice eșuate și a scăderii prețurilor la petrol la nivel mondial.
Studiul de miercuri indică şi un regim alimentar cu deficit de vitamine și proteine, deoarece controalele valutare restricționează importurile de alimente, hiperinflația muşcă din salarii și oamenii stau ore întregi la coadă pentru a cumpăra elemente de bază cum ar fi făină.
"Venitul este pulverizat", a declarat Maria Ponce, unul dintre realizatorii studiului, într-o conferință de presă la Universitatea Catolică Andres Bello din Caracas.
"Această diferență între creșterea prețurilor și salariile populației este atât de generalizată încât practic nu există un singur venezuelan care să nu fie sărac", a spus ea.
Studiul a calculat rata sărăciei în funcţie de 13 indicatori diferiți, cum ar fi veniturile și accesul la servicii. Dacă media acestor indicatori era peste 25%, anchetatorii au definit o persoană ca fiind săracă.
Prețurile din Venezuela au crescut cu 4068 la sută în cele 12 luni până la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit estimărilor Adunării Naționale conduse de opoziție, în linii mari identice cu cifrele economiștilor independenți.
Studiul a arătat că 87% dintre oamenii din Venezuela, una dintre cele mai bogate națiuni din America Latină în anii 1970, trăiau în sărăcie anul trecut, crescând de la 82% în 2016 și 48% în 2014.
Guvernul venezuelean nu a mai prezentat date oficiale privind sărăcia din 2015, când institutul național de statistică raporta o rată a sărăciei de 33%.
Guvernul nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la acest studiu, însă susţinătorii săi acuză adesea cadrele universitare de exagerarea datelor și de a fi mână în mână cu opoziția.
Maduro pune problemele țării pe seama unui război economic purtat de liderii opoziției și oamenii de afaceri, cu ajutorul Washingtonului.